OPSTEKER

Is het vreemd dat het Groenfonds Noord-Holland zijn loten aan de straatstenen niet kwijt kan, hoewel er 'een villa in 't groen' kan worden gewonnen?...

W. VAN PRAAG SEGAAR

'Beurs laat zich nog verder opzwepen.'

Het is bijna niet te geloven, maar het pijltje kan ook verkeerd terecht komen. Bijvoorbeeld op een fonds dat onlangs door de ABN Amro met veel bombarie als nieuwkomer naar de beurs is gebracht.

Neem Smit Trafo. In oktober werd dit fonds voor 45 gulden per aandeel op de Amsterdamse beurs geïntroduceerd. Het aandeel werd de particuliere beleggers flink onder de neus gewreven. De emissie werd zwaar overtekend. Nu is de winst ingestort, blijkt het emissieprospectus te florissant te zijn geweest en is het aandeel nog geen 25 gulden waard.

En wat te denken van Vendex. Niemand mocht dit buitenkansje missen. De introductieprijs was slechts 39 gulden en in de zomermaanden zou de koers toch zeker boven de 45 gulden komen.

Beleggend Nederland schreef massaal in. Particulieren vroegen liefst 50 miljoen aandelen, terwijl er maar negen miljoen beschikbaar waren. En wat doet het aandeel nu? Terwijl alle fondsen in de hausse met guldens omhoog schieten, is het aandeel Vendex zelfs geen dubbeltje vooruit te branden. Het fonds zit vastgenageld tussen de 40 en 41 gulden. Gisteren gooiden de beleggingsadviseurs van de ABN Amro er nog krachtig een buy tegenaan. Maar het hielp niet. De koers ging nog eens een dubbeltje naar beneden.

Het Groenfonds Noord-Holland heeft slechts één fout gemaakt. Het had de ABN Amro de loterij moeten laten organiseren. In dat geval had als hoofdprijs zelfs met een bungalowtent kunnen worden volstaan.

W. van Praag Segaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden