OPSTEKER

Willem van Driel moet de enige zijn geweest, die stomverbaasd opkeek van het nieuws dat de Belgische Generale Bank onderhandelt met het Franse Crédit Lyonnais over de verkoop van de Nederlandse dochter....

W. VAN PRAAG SEGAAR

'Generale Bank heeft 1,1 miljard over voor CLBN'

'Verkoop van CLBN is gewoon niet aan de orde', zei Van Driel nog bij zijn laatste ontmoeting met de pers. 'Meneer Chaffart van de Generale zegt bijna dagelijks in interviews dat hij ons wil kopen. Nu zal het wel tot hem doordringen dat er met ons niets gebeurt.' Een klassiek geval waarbij de wens de vader is van de gedachte.

Want Van Driel heeft veel te verliezen. Zijn baan bijvoorbeeld. Hij heeft de Franse eigenaars goede diensten bewezen, maar daarmee heeft hij zich binnen de bank niet populair gemaakt. Van Driel moest puin ruimen bij CLBN, dat betrokken was bij de noodlottige financiering van het filmimperium van de Italianen Parretti en Fiorini, en deed dat met harde hand en niet tot ieders genoegen.

De schoonmaak kostte zijn medebestuurders Van Emden en Van der Woerd de kop en leidde tot een halvering van het aantal directeuren tot tien en het schrappen van ruim 600 arbeidsplaatsen.

De tegenstribbelende ondernemingsraad van CLBN kreeg van Van Driel te horen: 'Wie niet in de trein wil springen, springt maar niet, maar dan blijven ze wel op het perron staan. En dan komt er een moment dat ik de reiningingsdienst bel om het perron schoon te vegen. Klaar uit.'

Het zit er dik in dat meneer Chaffart van de Generale Bank het grof vuil al gebeld heeft met het verzoek een vuilniswagen gereed te houden.

W. van Praag Segaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden