OPSTEKER

Is er nog leven na Wegener, moet Peter Appeldoorn zich angstig afvragen. Bij het uitgeversconcern worden de geruchten steeds sterker dat Appeldoorn het binnen afzienbare tijd voor gezien houdt....

'Commissarissen Staatsloterij leggen functie neer.'

Wegener, ooit een tamelijk obscuur uitgeverijtje van huis-aan-huis-bladen, is onder leiding van Appeldoorn uitgedijd tot de grootste uitgever van regionale kranten in Nederland met een omzet van bijna 900 miljoen gulden. De grote sprong voorwaarts is gelukt, dus wat moet Appeldoorn nog in de wereldstad Apeldoorn?

Heel bescheiden is Appeldoorn al begonnen wat baantjes te verzamelen voor na zijn vertrek, want hij is pas 56. De eerste stap was een commissariaat bij Inter/View, gevolgd door de Staatsloterij.

Vooral dat commissariaat was aangenaam en nuttig. Directeur Leo van Gastel was altijd in voor een partijtje golf, een nieuw kunstwerkje aan de muur of een gezellig etentje. Leerzaam was het ook, omdat Sergio Orlandini eveneens tot het gezelschap behoorde. En een betere adviseur voor de vormgeving van een tweede carrière kon Appeldoorn zich niet wensen.

Orlandini heeft commissariaten of andere bestuursfuncties vervuld bij onder meer Douwe Egberts, ABN, KBB, KLM, Martinair, Heineken en Randstad. Appeldoorn heeft van Orlandini ook opgestoken dat misslagen absoluut geen beletsel vormen voor de carrière.

Orlandini zat er bij toen de bouw van het Nederlandse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Sevilla onder leiding van oud-televisiejournalist Henri Remmers uit de hand liep, Chipshol verwerd tot een ruziënde praatclub, De Ster van Joost Ritman viel als een baksteen, Robert Doorn en Reinoud Meier Mattern het vastgoedfonds VHS te gronde probeerden te richten, het pr-bureau Thomas & Kleyn onderuit ging, en bij het oude DAF.

Met het debâcle bij de Staatsloterij op zijn conto wacht Appeldoorn nog een mooie toekomst.

W. van Praag Segaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden