OPSTEKER

Dat Philips honderden miljoenen investeert in de oprit naar de elektronische snelweg is nauwelijks een verrassing. De gloeilampenfabriek is nu eenmaal een manusje van alles die overal synergetische effecten ziet....

'Philips betaalt 700 miljoen voor KTA.'

Verrassender is dat Philips naast de grote caravans US West en Time Warner ook nog twee vouwwagens van Nederlands fabrikaat achter zich aan gaat slepen. De Nederlandse uitgevers De Telegraaf en Perscombinatie mogen in een merkwaardig monsterverbond 5 procent van de aandelen in het Amsterdamse kabelnet verdelen.

Perscombinatie-directeur Ronald Blom en Telegraaf-bestuurder Ad Swartjes - mannen die vooral verstand hebben van 80 pagina's dubbelvoudige drukpersen - moet het zweet op het voorhoofd staan. Hoe sneller Philips accelereert op de snelweg, hoe meer miljoenen zij aan de brandstofrekening zullen moeten gaan bijdragen.

Of zij ooit iets van dat geld terugzien, is nog maar de vraag. ANWB-bewegwijzering is er op de elektronische snelweg niet en of aan het eind van de rit ook winst in het verschiet zal liggen, is ongewis.

De Telegraaf en Perscombinatie hebben zich ook alleen aan het consortium gekoppeld, omdat deze snelweg dwars door de Nederlandse hoofdstad voert. Een plek die door deze uitgevers als de eigen thuisbasis wordt gezien.

Toen ze in de wandelgangen hoorden dat de provinciaal Wegener misschien met Philips door Amsterdam wilde meerijden, welde de hoofdstedelijke trots op. Wegener hoort niet thuis in Sloterdijk, waar De Telegraaf zijn bastion heeft, laat staan in de grachtengordel, waar Perscombinatie-moeder PCM een riant pand heeft betrokken.

Dagbladuitgevers zijn defensieve ondernemers die snel op de rem trappen. Als die worden meegetrokken achter een offensief gerichte troika, kan het avontuur in KTA wel eens in een dodemansrit eindigen.

W. van Praag Segaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden