OPSTEKER

'Waar zal hij strak weer opduiken', vroeg de curator van de failliete computerketen Commodore zich een maand geleden al af....

Maar na elk ongeval klopte Van Tienen het stof van colbertje en stapte weer in. Dus: waar zou hij nu weer opduiken? Bij Tulip dus. Wat bezielt de Nederlandse computerfabrikant om in zee te gaan met een man, die in zijn carrière aanzienlijk meer schulden gemaakt heeft dan Tulip in zijn hele bestaan aan winst bij elkaar heeft weten te sprokkelen?

Tulip houdt de mond stijf dicht. Zelfs in Rosmalen wordt beseft dat je met Van Tienen beter niet kunt aankomen bij beleggers. Van Tienen wordt door Tulip dan ook ingezet in het buitenland. Daar kennen ze hem nog niet, maar zullen ze hemnog wel leren kennen. Vanwege het besmettingsgevaar heeft Tulip zelfs overwogen Van Tienen in een kantoortje op veilige afstand van Rosmalen te huisvesten.

Welke geheime connecties bestaan er tussen de Tulip-oprichters Rob Romein en Frans Hetzenauer en Bernard Van Tienen. Kent 'De Bolle' Romein nog van de schoolbanken? Of staat Tulip in het krijt bij Van Tienen, de 'Napoleon' van de computerhandel? Dat laatste is niet geheel denkbeeldig. Naar verluidt is de Belg Hans Ongena een van de geheimzinnige geldschieters, die vorige maand bereid was aandelen Tulip te kopen.

Met deze schimmige onderhandse emissie haalde Tulip 21,5 miljoen gulden op. Bij wie de aandelen terecht zijn gekomen, heeft Tulip nooit bekend willen maken, maar de naam van Ongena duikt op. En dezelfde Antwerpse financier is tevens al jaren de geldschieter van de escapades van Van Tienen.

Tulip kreeg de luidruchtige computerverkoper Van Tienen als bonus bij de emissie van 21,5 miljoen. Het is een onderdeel van dezelfde wanhoopsactie. Tulip zou de oude boerenwijsheid toch moeten kennen dat een plantje niet harder groeit door eraan te trekken.

Maar in Rosmalen denken ze dat het wel lukt als je er tegen schreeuwt.

W. van Praag Segaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden