OPSTEKER

'Joep van den Nieuwenhuyzen eist vertrek beursvoorzitter Van Ittersum.'..

W. VAN PRAAG SEGAAR

De handige sjoemelaars drinken champagne en de autoriteiten zitten in de beklaagdenbank, de adel niet uitgezonderd. Na zijn totale overwinning in de rechtszaal ging voormalig 'bedrijvendokter' Van den Nieuwenhuyzen meteen in de aanval.

Niet hij zou zich moeten verdedigen, de van misbruik van voorkennis verdachte ondernemer, maar Boudewijn baron van Ittersum, de beursvoorzitter die eerzame representanten van het bedrijfsleven in diskrediet brengt.

Wie durft nog te ontkennen dat de ondernemersklasse gouden tijden beleeft? Dankzij de paarse coalitie en onder gejuich van de vakbondsbonzen ('Hup Joepie') verandert Nederland langzaam maar zeker in een casino waar ongestraft met de kaarten of de roulette-tafel kan worden geknoeid: Las Vegas aan de Lek.

Want op dezelfde dag dat de procureur-generaal vrijspraak eiste in de zaak van Joep, dacht Frans Maes na over het aanbod van de officier van justitie om vervolging af te kopen. De topman van levensverzekeraar Vie d'Or heeft zijn klantenkring mogelijk voor 180 miljoen gulden benadeeld, maar gaat na betaling van een ton vrijuit, evenals de flinke rij medeverdachten, die er nóg gemakkelijker vanaf komen.

En daags voordat Joep door de rechter definitief van alle blaam werd gezuiverd, kwam de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof tot de conclusie dat de vroegere directie van kabelfabrikant Verto niets te verwijten valt. Verto ging enkele jaren geleden onderuit door een onbekookte overname, maar van wanbeleid was volgens de rechter geen sprake.

Binnenkort is de feestelijke, met champagne besprenkelde herintroductie op de Amsterdamse beurs te verwachten van Text Lite. Directeur Arie Hommel zal zich bij die gelegenheid laten ontvallen dat prins Claus hem de Willem I-plaquette voor de ondernemer van het jaar 1996 zal uitreiken.

W. van Praag Segaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden