OPSTEKER

'Hij liet zien: continuïteit van de monarchie is gewaarborgd.'..

W. VAN PRAAG SEGAAR

Er bestaat niet zoiets als een watermanager-cao. Het is zelfs de vraag of het beroep als zodanig wel bestaat, hoe boeiend het fenomeen water bij nader inzien ook is. Moet Willem-Alexander zijn ambitie om 'iets te doen met watermanagement' dan maar opgeven? Zal hij zijn passie voor water alleen maar uit kunnen leven door bij tijd en wijle de wave in te zetten?

Geenszins.

De prins blijkt immers over een zeldzaam talent te beschikken zichzelf opnieuw uit te vinden of, zoals dat in dit soort gevallen heet, te herpositioneren. Koning Willem II had in 1848 nog een hele nacht nodig om van autocraat democraat te worden, maar in dit geval was een uurtje Witteman ruim voldoende om Prins Pilsje te veranderen in een staatsman.

Monarchy watchers kwamen woorden te kort. Wat een bedachtzame academicus! En zo'n betrokken medeburger! Belijdend christen zelfs! En zo serieus, zo competent, zo volwassen! De prins is niet alleen uitermate geschikt voor het koningschap; hij is er ook klaar voor. 'Kroonprins: ik heb er zin in', kopte de grootste krant van Nederland op de voorpagina, daarbij voor het gemak over het hoofd ziend dat er van een kroonprinselijk huwelijk voorlopig geen sprake is.

Maar ook andere kranten lieten zich niet onbetuigd. De kroonprins is geslaagd voor het examen voor het koningschap, was de conclusie van deze krant. Er stond niet bij wat er gebeurd was als hij gezakt was. Ontslag op staande voet? Op Huis Ten Bosch moet het de avond na NOVA een dolle boel geweest zijn. De geslaagde afloop van het ten paleize uitgebroede opzetje is natuurlijk uitgebreid gevierd. Lastig volkje soms, die journalisten, maar als de nood aan de man is, kun je op ze rekenen.

Dus waarom zou het Examen Watermanager een probleem zijn? Tien minuten Witteman moet genoeg zijn. En wat maakt het uit dat de prins de enige is met dat diploma?

De beroepsgroep Nederlandse kroonprinsen telt ook maar één lid.

W. van Praag Segaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden