OPSTEKER

Een lenige geest, ongebreideld opportunisme en een scherp oog voor deep pockets zijn voor een topadvocaat onontbeerlijk. Paul van den Hoek, zetelend op de power-floor van het advocatenkantoor Stibbe Simont Monahan Duhot, beschikt over al die eigenschappen....

W. VAN PRAAG SEGAAR

'ABN Amro steunt CSM tegen beurs'

Toen de Deense reder Torstein Hagen zich mateloos opwond over de gang van zaken bij het scheepvaartconcern Nedlloyd, stond Van den Hoek deze verongelijkte grootaandeelhouder mede terzijde. Van den Hoek opereerde in alle stilte en liet zijn luidruchtige kantoorgenoot Frans Corpeleijn in de pers tekeer gaan tegen Nedlloyd, dat zich achter een muur van beschermingsconstructies verschool.

Van den Hoek wist ook wel dat zijn cliënt juridisch machteloos was. De poging daar iets aan te doen via de publicitaire tam-tam mislukte grandioos en de naam van Corpeleijn is sindsdien hecht verbonden met het debâcle. Hagen droop af, na tonnen juridische kosten, door zijn aandelen te verkopen. De reputatie van Van den Hoek bleef buiten schot.

Nu verdedigt de lenige advocaat de omgekeerde waarheid. Hij keert zich tegen de Amsterdamse beurs die iets aan de kwaal van de beschermingsconstructies wil doen. Van den Hoek treedt op voor ABN Amro, dat zich aan de zijde van voedingsmiddelenproducent CSM heeft geschaard in de strijd tegen de beurs. 'Een prestigegevecht', luidt het verwijt van Van den Hoek aan het beursbestuur. Daardoor staat 'het vertrouwen in de Amsterdamse beurs' op het spel.

In werkelijkheid maken CSM en ABN Amro er een prestigegevecht van. Bovendien gaat het om een achterhoedegevecht, omdat bedrijf en bank pleiten voor constructies die door Europese regels op den duur toch moeten verdwijnen. Net als Hagen krijgen ook deze kapitaalkrachtige cliënten die eenvoudige waarheid niet van hun advocaat te horen.

W. van Praag Segaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden