OPSTEKER

De Nederlandse markt waar de drie grote banken nog steeds het grootste deel van hun winst behalen, is goeddeels verdeeld....

'ABN Amro ziet winst toenemen tot 2,3 miljard.'

ABN Amro ligt nog steeds ver voor op de concurrenten op de winstgevende Nederlandse en internationale emissiemarkt. Maar hoe lang nog? Feyenoord-supporter Aad Jacobs van ING kaapte het Britse Barings weg voor de neus van tennisser Kalff. Daarmee heeft ING de achterstand op ABN Amro in één klap drastisch teruggebracht, te meer nu de prestaties van de zakenbank Hoare Govett - de arm van ABN Amro in de Londense City - zwaar tegenvallen.

En ook op de binnenlandse markt gaat het niet goed. Rabo heeft ABN Amro vorig jaar in alle opzichten de hielen laten zien. Bij ABN Amro stegen de kosten dubbel zo hard als bij Rabo. De binnenlandse kredietverlening van ABN Amro daalde gevoelig, maar liet bij Rabo een gezonde groei zien. Spaarders brachten miljarden naar Rabo, maar haalden geld weg bij ABN Amro.

Een echte straatvechter zou na zo'n rampjaar de mouwen oprollen. Maar Kalff blijft sjiek: ABN Amro heeft niet verloren, maar zich slechts 'terughoudend' gedragen. Als Paul Haarhuis dat zou hebben gezegd na zijn verloren finale tegen Richard Krajicek in het ABN Amro-tennistoernooi afgelopen weekeinde in Rotterdam, had hij zich minstens een jaar lang in het buitenland schuil moeten houden.

Dat kan Kalff ook overkomen. Luttele uren na de persconferentie van ABN Amro verscheen het eerste analistenrapport voor beleggers: ABN AMRO SELL. Verkopen die handel.

W. van Praag Segaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.