OPSTEKER

Bill Clinton was er snel bij. De organische moleculen in de 13 duizend jaar oude meteoriet Allan Hills 84001 brachten de Amerikaanse president in een euforische stemming....

W. VAN PRAAG SEGAAR

'Leven op Mars roept gemengde reacties op.'

Als er ooit leven op Mars is geweest, kan Star Trek niet louter op fantasie berusten. Mogelijk zag Clinton de United Federation of Planets samen met de Romulan Empire al optrekken tegen de gemeenschappelijke vijand het Dominion, de bad guys uit het Gamma Quadrant. Vice-president Al Gore moet nog dit jaar een ruimtetop bijeenroepen. Waarschijnlijk valt daar de beslissing of de VS zich zullen mengen in de titanenstrijd in het heelal.

Het lijkt wat voorbarig, maar de Amerikanen horen tenminste nog wat van hun regering. Dat is in Europa wel anders. Brussel zit op slot en Wim Kok heeft zijn oranje polo'tje uit Atlanta nog aan. Aleen een eenzame Gerrit Zalm zit op het ministerie van Financiën te rekenen of Mars voldoet aan de criteria voor de EMU - de Extraterrestial Monetary Union.

Helaas zijn de vijftien NASA-onderzoekers wat al te enthousiast met hun conclusie dat er ooit leven op Mars is geweest. Scepsis overheerst. 'Je moet zoiets niet openbaar maken als je er niet voor de volle honderd procent zeker van bent', sprak de Amerikaanse sterrenkundige John F. Kerridge bestraffend.

Die waarschuwing moet bestuursvoorzitter Maarten van Veen van Hoogovens zich in zijn oren knopen. Ergens na het jaar 2002 zal Van Veen bekend maken dat Hoogovens het personeelsbestand tot nul moet terugbrengen om de internationale concurrentiestrijd met de Aziatische concurrenten vol te houden.

De onthulling in loop van de volgende eeuw dat in een van de walserijen in IJmuiden bewijzen zijn gevonden voor enige vorm van primitief leven dient bij voorbaat met een grote korrel zout te worden genomen. 'Dat er leven mogelijk was bij Hoogovens wisten we al lang', zal een Nederlandse emeritus-hoogleraar bij die gelegenheid verklaren. 'Maar het geleverde bewijsmateriaal voor de conclusie dat er daadwerkelijk leven is geweest, is vooralsnog onvoldoende.'

W. van Praag Segaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden