Opstekertje

HET HEILIGE HUISJE van de hypotheekrenteaftrek is al weer van de agenda van de verkiezingscampagne afgevoerd. Na een paar dagen van lichte verwarring, besloot de PvdA-top dinsdag Bolkestein zijn zin te geven....

Voor de VVD, die in de verkiezingscampagne tot nog toe nauwelijks aan de weg timmerde, is dat een aardig opstekertje. Het tv-debat tussen Kok en Bolkestein eind vorige week resulteerde nog in een afgetekende overwinning voor de voorman van de PvdA. Met zijn - weinig overtuigende - openbaring dat hij het premierschap ambieerde, wekte de liberale leider vooral verbazing.

Woordvoerders van de VVD verklaarden Bolkesteins - toch nog verrassende - stap met een verwijzing naar diens belofte (van vorig jaar) dat hij uiterlijk drie weken voor de verkiezingen uitsluitsel zou geven over de VVD-kandidaat. Dat klinkt, en is, buitengewoon honorabel, maar alles wijst erop dat de campagnestrategen van de VVD ten minste één andere afweging hebben gemaakt.

Tot eind vorige week redeneerden zij dat een echte wedloop om het torentje Kok in de kaart zou spelen. Een kandidatuur van Bolkestein zou kiezers die overwegen op GroenLinks te stemmen naar de PvdA kunnen drijven. Dat gevaar lijkt inmiddels geweken. Niemand gelooft nog dat het op 6 mei tussen Kok en Bolkestein gaat. In zo'n situatie kan het geen kwaad duidelijkheid te bieden. Als Bolkestein dat niet had gedaan, was hij er door anderen in de laatste campagneweek wel naar gevraagd.

De VVD zal PvdA-voorzitter Adelmund ondertussen dankbaar zijn voor haar opmerking in Hervormd Nederland over de hypotheekrenteaftrek. Zo kregen de liberalen een mooi campagneonderwerp op een presenteerblaadje aangeleverd. Het eind van het liedje is dat het nóg moeilijker is geworden de aftrek van de hypotheekrente bij een toekomstige belastingherziening te betrekken. Dat is jammer. Deze buitenproportionele belastingsubsidie voor huizenbezitters zal ooit toch aan het - veel minder gunstige - stelsel in andere Europese landen moeten worden aan gepast.

Als alles slecht gaat, heeft Bolkestein nog een andere kans om de verkiezingsuitslag van zijn partij op te krikken. Komend weekeinde beslissen de Europese leiders over het presidentschap van de Europese Centrale Bank.

Wordt Duisenberg daar - onverhoopt - uitgeschakeld, dan zal Bolkestein erop wijzen dat hij daarvoor - vrijwel in zijn eentje - al gewaarschuwd had. Het slot van de nogal matte verkiezingscampagne ligt zo bezien in handen van Kohl, Blair en Chirac. Struikelt Duisenberg, dan wordt het toch nog spannend als we volgende week naar de stembus gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden