nieuws

Opstappen Noord-Ierse leider Arlene Foster kan problemen opleveren voor Boris Johnson

Arlene Foster vertrekt als eerste minister van Noord-Ierland. De leider van de pro-Britse Democratic Unionist Party (DUP) heeft lange tijd de druk kunnen weerstaan om af te treden, maar het gebrek aan vertrouwen binnen eigen gelederen leidde woensdag haar val in.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Op de achtergrond spelen de problemen mee rond het Noord-Ierse protocol in het Brexit-akkoord, dat de band tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk verzwakt. Na haar vertrek zal de partij waarschijnlijk een hardere koers gaan varen, wat problemen kan opleveren voor Boris Johnson.

Arlene Foster is de 50-jarige dochter van een politieagent en is ruim vijf jaar eerste minister geweest van Noord-Ierland. Ze was indertijd Peter Robinson opgevolgd die lange tijd was achtervolgd door schandalen en een slechte gezondheid. Foster ontwikkelde zich tot een koppige leider, maar geen bijster succesvolle. Ze was politiek verantwoordelijk voor een schandaal waarbij massaal werd gefraudeerd met biomassa. Haar weigering drie jaar geleden om op te stappen leidde tot een jarenlange politieke impasse bij machtsdeling in Belfast.

Ze werd bekend tijdens het Brexit-proces omdat de Britse premier Theresa May de steun nodig had van de DUP, politieke steun waar Foster een miljard pond voor had bedongen. Mede door de weerstand van de DUP slaagde May er niet om een Brexit-deal door het Lagerhuis te krijgen. Toen Boris Johnson aan de macht kwam, was de rol van de DUP uitgespeeld. De nieuwe premier negeerde Foster en de Noord-Ierse unionisten simpelweg. Hij gooide de DUP voor de bus door akkoord te gaan met een grens op de Ierse Zee.

Handelsproblemen

Sinds begin dit jaar, toen de handelsproblemen zichtbaar waren geworden, was de interne kritiek op Foster gegroeid. Een motie van wantrouwen kreeg afgelopen dagen volop steun. Bij de onvrede speelde meer dan Brexit. Foster was akkoord gegaan met geld voor Ierse taalcursussen en het legaliseren van abortus, onderwerpen die gevoelig liggen in de conservatieve wereld van het unionisme. Afgevaardigden van de DUP keken vooruit naar de verkiezingen van volgend jaar en besloten dat nieuw leiderschap noodzakelijk was.

De partij gaat nu een nieuwe leider kiezen, waarbij Gavin Robinson de favoriet is. Normaal gesproken wordt de leider van de DUP de eerste einister, maar daar kan volgend jaar verandering in komen. Het unionistische kamp raakt verdeeld, zeker met de opkomst van de uiterst conservatieve Jim Allister van de Traditional Unionist Voice, een houwdegen die net zo fel tekeer kan gaan als de beruchte dominee Ian Paisley. Tegelijkertijd groeit het katholieke, pro-Ierse deel van de Noord-Ierse bevolking, wat ertoe kan leiden dat Sinn Fein de baas wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden