Opstand

Zondag nog zat Bernard Wientjes bij het tv-programma Buitenhof als 'machtigste man van Nederland' te pleiten tegen belastingverhogingen voor het bedrijfsleven (of eigenlijk überhaupt belastingen voor het bedrijfsleven) en de Senaat op te roepen het pensioenplan - waar het leven van het kabinet van schijnt af te hangen - stante pede aan te nemen zonder 'politieke spelletjes te spelen' (Bernard Wientjes heeft een hekel aan politieke spelletjes, zelf speelt hij ze nooit, en als hij al een keer verdacht mocht worden van het ontplooien van zulke verwerpelijke activiteiten, is er misperceptie in het spel, want Bernard Wientjes behartigt belangen en dat is vele malen chiquer dan politieke spelletjes spelen).


Een dag later stond een voormalige bondgenoot van Wientjes in het Financieele Dagblad met overgave barstjes te slaan in diens bastion van ondernemingsmacht. Hans Biesheuvel, tot voor kort in de slagschaduw van Wientjes lobbyist voor kleinere en middelgrote ondernemers, vertrouwde de krant toe dat hij gillend is weggelopen uit de Malietoren in Den Haag, het glimkantoor van waaruit de belangen van ondernemend Nederland worden behartigd.


Dat gebeurt, zo klaagt Biesheuvel, door een schier onafzienbare stoet oud-politici, vergadertijgers en bestuurlijke baantjesjagers. Hij struikelde over de Inekes Dezentjé Hamming, de Rogers van Boxtel, de Edjes Nijpels. Normale ondernemers waren in geen velden of wegen te bekennen.


Welkom in de polder, zou je tegen Biesheuvel willen zeggen. Waar het geïnstitutionaliseerde meepraten door elke denkbare deelgroepering een fantastische werkgelegenheidsmachine heeft gebaard voor politici die na een al dan niet gelukte carrière in Den Haag een nette betrekking nodig hebben. Ervaring met het onderhavige lobbydoel hebben ze zelden, wel met de 'politieke spelletjes' waar Bernard Wientjes niet van zegt te houden.


Toen Maxime Verhagen een nieuw onderkomen zocht nadat hij een bijna geslaagde poging tot moord op het CDA had gedaan, mocht hij Bouwend Nederland gaan vertegenwoordigen. Niet dat hij ooit een muurtje heeft gemetseld, maar dat hinderde niet volgens het bestuur. In de vakpers spuiden grote bouwondernemers ondertussen hun gal. Zij hadden liever een ondernemer als hun vertegenwoordiger gehad.


Biesheuvel gaat met een nieuwe club de concurrentie aan. Die gaat Ondernemend Nederland heten - pesterijtje, want in de Malietoren noemen ze zichzelf graag de spreekbuis van ondernemend Nederland - en wordt een organisatie voor echte ondernemers, streng verboden voor oud-politici, zegt Biesheuvel. De vakbeweging zal het gegist in de werkgeverslobby belangstellend gadeslaan. Daar hebben ze net een gruwelijke periode achter de rug van paardenkoppen in het bed en bloed tegen de muur.


In het FD legde Biesheuvel uit wat de kern van zijn bezwaar is: 'De focus van oud-politici ligt op vasthouden van wat er is. Ondernemers zoeken naar vernieuwing en groei.'


Dat lijkt me tamelijk fundamenteel, iets om het een keer goed over te hebben in de polder. Maar wat was gisteren de reactie van Niek Jan van Kesteren, algemeen directeur van VNO-NCW/MKB-Nederland? 'Ik herken de kritiek niet.' En Biesheuvel? Ach, 'Hans is een man die niet zo gebouwd is op de Haagse lobby, terwijl dat was waar hij voor is aangenomen.'


Terugtrappen is ook een manier om het niet over de inhoud te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden