Opstandige gouverneurs Bolivia beloven einde gebruik van geweld

De gouverneurs van vier opstandige provincies in Bolivia hebben president Evo Morales toegezegd dat zij, voorlopig, een eind zullen maken aan de golf van tegen de regering gericht geweld....

Van onze correspondent Cees Zoon

Morales kondigde zaterdag de noodtoestand af voor de provincie Pando in het noordoosten van Bolivia, nadat vijftien inheemse boeren waren doodgeschoten door gewapende bendes. Tegen gouverneur Fernández is een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens zijn betrokkenheid bij het bloedbad. Fernández weigert de noodtoestand te respecteren omdat hij de Boliviaanse grondwet niet langer erkent. Het leger van Bolivia heeft een einde gemaakt aan de bezetting van het vliegveld van de provinciale hoofdstad Cobija door groepen autonomisten.

Ook in Santa Cruz, de rijkste provincie, lieten voorstanders voor meer autonomie de afgelopen dagen een spoor van vernieling achter. Jongeren van de rechts-radicale jeugdbeweging van Santa Cruz, die openlijk hakenkruizen meedragen, bestormden en plunderden een tiental overheidsgebouwen. Gewapend met vuurwapens en stokken trokken zij door de straten en vielen iedereen aan die verdacht werd van sympathie voor president Morales.

Donderdag werd een aanslag gepleegd op een gasleiding in de provincie Tarija, door de regering bestempeld als een terroristische actie. Door de aanslag en de bezetting van verschillende pompstations is de levering van Boliviaans gas aan Brazilië en Argentinië drastisch gereduceerd. Het aardgas is de belangrijkste inkomstenbron van het land.

De Boliviaanse crisis heeft inmiddels regionale proporties aangenomen. De presidenten van de buurlanden hebben een voor een steun betuigd aan Evo Morales. Die wees vorige week de Amerikaanse ambassadeur in La Paz uit vanwege diens ontmoetingen met de opstandige gouverneurs. Ook Venezuela zette de VS-ambassadeur het land uit, terwijl Honduras weigerde de geloofsbrieven van de nieuwe gezant van Washington in ontvangst te nemen. Als represaille wees Washington de gezanten van Bolivia en Venezuela uit.

Ook de Argentijnse presidente Cristina Kirchner beschuldigt de regering-Bush van inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Latijns-Amerika.

Op initiatief van Kirchner komen vandaag de leiders van de Zuid-Amerikaanse landen bijeen in de Chileense hoofdstad Santiago om zich te buigen over de kwestie Bolivia. ‘Als wij nu in Bolivia niets ondernemen, kunnen we over 35 jaar kijken naar dezelfde soort documentaires als van de coup in Chili in 1973’, verklaarde Kirchner. Volgens Evo Morales is in Bolivia een ‘sluipende staatsgreep’ aan de gang.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden