'Opstandige' chef-staf Bangladesh ontslagen

President Abdur Rahman Biswas van Bangladesh heeft maandag de chef-staf van de strijdkrachten en twee hoge officieren ontslagen. Generaal Abu Saleh Mohammad Nasim was bezig met een opstand tegen het gezag van de president, aldus Biswas in een televisierede....

Reuter, AP

DHAKA

Na de toespraak namen aan de president getrouwe legereenheden met tanks posities in rond het presidentieel paleis in Dhaka. Volgens een regeringswoordvoerder waren 'op diverse plaatsen in de stad' troepen ingezet om de orde te handhaven.

President Biswas zei dat hij de chef-staf vervroegd had gepensioneerd nadat deze had geweigerd twee hoge officieren met pensioen te sturen, zoals de president had bevolen. De twee commandanten waren beschuldigd van 'betrokkenheid bij politieke partijen, gebrek aan discipline en het aanzetten tot problemen bij de troepen'.

Nasim zou ook de discipline hebben ondermijnd door aan hem loyale eenheden naar Dhaka te laten marcheren. 'Dat komt neer op opstand', aldus Biswas. 'De natie kan dit niet accepteren.' Generaal-majoor Mahbubur Rahman is benoemd als nieuwe chef-staf.

De wijziging in de militaire leiding komt enkele weken voor de parlementsverkiezingen in Bangladesh, op 12 juni. waarmee mogelijk een eind komt aan een politieke crisis die ruim twee jaar heeft geduurd.

Sinds het ontslag van premier Khaleda Zia op 30 maart is een interim-regering aan de macht en staat het ministerie van Defensie onder toezicht van de president.

Luitenant-generaal Nasim werd in augustus 1994 de hoogste man in het leger. Tijdens de twee jaar durende campagne van de oppositie om premier Zia weg te werken, stelde hij zich onpartijdig op.

De laatste tijd zijn veel legerofficieren een actieve rol gaan spelen in de politiek. Ze kozen vooral partij voor oppositieleider Sheik Hasina. Volgens waarnemers heeft het ontslag van de militairen veel te maken met hun sympathie voor Hasina's Awami Liga.

Hasina veroordeelde gisteren het ontslag van de officieren. Zij noemde het een politieke ingreep van de president ten gunste van haar rivaal Khaleda Zia. Biswas was lid van Zia's partij bnp tot hij in 1991 president werd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden