Opstandelingenleider Tsjetsjenië vlucht voor Russen Hoofdkwartier Doedajev gevallen

De bevelhebber van het Russische leger heeft maandag verklaard de strijders voor de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië te hebben verdreven uit het dorp Vedeno....

Reuter, AFP

MOSKOU

Vedeno, veertig kilometer ten zuiden van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, gold als een bastion van de afscheidingsbeweging en, sinds de val van Grozny, als het nieuwe hoofdkwartier van opstandelingenleider Doedajev. Doedajev is waarschijnlijk voor de komst van de Russen gevlucht.

De Russische televisie toonde een wapperende Russische vlag boven het busstation van het dorp en de commandant van de Russische troepen, generaal Koelikov, die met dorpelingen sprak.

Volgens het Russische leger zijn de opstandelingen teruggedreven tot tien kilometer ten zuiden van Vedeno. Bij de verovering van Vedeno zouden dit weekeinde 316 Tsjetsjeense strijders en zeven Russen zijn omgekomen.

Opstandelingencommandant Roeslan Gelajev reageerde laconiek op de nederlaag. Hij zei dat de troepen zich hergroeperen en van directe oorlogsvoering zullen overstappen op een guerrillastrijd.

Vedeno, dat in een dichtbeboste kloof op 2600 meter boven de zeespiegel ligt, is voor de Tsjetsjenen van bijzondere historische betekenis. Het was het laatste bolwerk van de negentiende eeuwse Kaukasische held Imam Shamil, die ruim dertig jaar lang wist te voorkomen dat soldaten van de Russische tsaren Tsjetsjenië veroverden.

Zondag werd in het oosten van Tsjetsjenië een Russische gevechtshelikopter door de opstandelingen neergehaald. De bemanning kwam daarbij om het leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden