Opstand werkgevers tegen WAO-boete

Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf gaan massaal actie voeren tegen de WAO-boete. MKB Nederland wil de leden oproepen juridisch bezwaar te maken tegen de boetes....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Met de actie reageren werkgevers op de hoge WAO-premies die dit jaar zijn vastgesteld en op het kabinetsstandpunt over de WAO. Het kabinet wijkt op essentiële punten af van het advies hierover van de Sociaal-Economische Raad. Zo wil het kabinet onder meer de WAO-boete handhaven, terwijl de SER die wil schrappen in een nieuwe WAO-opzet.

De WAO-boetepremie, die sinds 1998 geleidelijk is ingevoerd, bereikt dit jaar de maximale hoogte. Werkgevers moeten vijf jaar lang een hogere WAO-premie betalen als een werknemer een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt. Om te voorkomen dat kleine bedrijven te hard worden getroffen betalen zij minimaal 1,24 procent en maximaal 6,06 procent premie. Bij grote bedrijven varieert de premie tussen nul en 8,08 procent. Een bedrijf is 'groot' bij meer dan 340 duizend euro aan loonkosten.

De lobby-organisatie MKB Nederland klaagt al jaren dat deze regeling kleine bedrijven onevenredig hard treft. Volgens de organisatie komt circa tweederde van de werknemers door privé-omstandigheden in de WAO.

Nu de premie dit jaar stijgt, komen de kleine werkgevers zelf in opstand. De schildersorganisatie Fosag wijst erop de boete extra hard aankomt door de economische tegenwind.

De branche-organisatie van mode-, schoenen- en sportwinkeliers, Mitex, roept de 4200 aangesloten winkeliers al op tot het indienen van standaard bezwaarschriften tegen de WAO-boete. MKB Nederland gaat deze actie nu overnemen. De Fosag wijst erop dat zo'n procedure ruim een jaar kan duren. 'Wij hebben de afgelopen jaren 34 procedures gevoerd en twee gewonnen. De kans op succes is gering. Maar het gaat erom een signaal af te geven', aldus de Fosag-woordvoerder.

Amsterdam is MKB Nederland al tegemoet gekomen. De stad heeft een verzekering afgesloten die de WAO-boete dekt voor werkgevers die uitkeringsgerechtigden in dienst nemen. Bijstandsgerechtigden die weer aan de slag gaan, blijken in de praktijk een hoog risico te hebben om in de WAO terecht te komen. Dit risico weerhield werkgevers ervan op de Amsterdamse Megabanenmarkt voor hun vacatures bijstandsgerechtigden te werven.

Alle gemeenten hebben inmiddels veilingen georganiseerd voor het recht op bemiddeling van hun bijstandsgerechtigden. Volgens MKB Nederland zijn werkgevers ook elders in het land huiverig bijstandsgerechtigden aan te nemen vanwege hun hoge WAO-risico.

Ook in Utrecht, Rotterdam en Den Haag met het stadsbestuur overlegd over WAO-boete-verzekeringen. 'Eerst de grote steden. Dan volgt de rest van het land. De WAO-boete moet weg', zegt Henk Grifhorst, bestuurder van de Mitex en MKB Amsterdam.

Tien jaar geleden kwamen werkgevers ook tegen WAO-boetes in opstand. Zij moesten toen een half jaarsalaris betalen per werknemer die in de WAO verdween. Maar omdat zij om privacyredenen geen inzicht kregen in de dossiers van hun werknemers, vonden rechters de boete onrechtmatig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden