Opstand huisartsen succes: bureaucratie sterk beperkt

De verantwoordingsbureaucratie voor huisartsen wordt door verzekeraars sterk beperkt. Bovendien mogen zij groepsgewijs gaan onderhandelen met zorgverzekeraars.

De bureaucratie voor de huisarts wordt teruggedrongen. Beeld anp
De bureaucratie voor de huisarts wordt teruggedrongen.Beeld anp

Dit hebben huisartsenverenigingen, zorgverzekeraars en de patiëntenfederatie NPCF afgesproken. Het ministerie van Volksgezondheid en de toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt zijn ook bij de afspraken betrokken.

Met het akkoord heeft een opstand van huisartsen succes gehad. Zij beklaagden zich onder het motto 'het roer moet om' over de verantwoordingsbureaucratie die verzekeraars hebben opgetuigd en het feit dat zij ieder individueel een contract kregen voorgelegd waarover niet onderhandeld kan worden. Zij moesten die standaardcontracten bij het kruisje tekenen.

De ACM stak er tot nu toe een stokje voor dat een belangenvereniging als de Landelijke Huisartsen Vereniging LHV met verzekeraars zou onderhandelen omdat de LHV als kartel zou kunnen optreden. Er zijn ruim elfduizend huisartsen in Nederland. Achtduizend daarvan sloten zich aan bij de actiegroep 'het roer moet om'.

Huisarts is zorgverzekeraar goed zat

Huisartsen lagen al tijden overhoop met de machtige zorgverzekeraars, die bergen onnodig papierwerk vragen. Voor oktober moest er een plan liggen om dit te stoppen.

Meerjarige contracten

Nu is een akkoord gesloten dat in 2017 ingaat. Dan kunnen huisartsen meerjarige contracten met verzekeraars sluiten. Nu gaat het steeds om eenjarige contracten. Zo'n contract is noodzaak omdat de huisarts anders problemen krijgt bij het betalen van zijn werk door verzekeraars. Huisartsen mogen ook als groep met verzekeraars onderhandelen. De ACM aangekondigd anders te gaan handhaven.

Om huisartsen ruimte te geven voor samenwerking met elkaar en met zorgverzekeraars De partijen onderzoeken mogelijkheden van een groepsvrijstelling in de Mededingingswet waardoor hen niet kan worden verweten nationaal of regionaal als kartel op ter treden.

De bureaucratie voor de huisarts wordt teruggedrongen. Bij het voorschrijven van geneesmiddelen en hulpmiddelen volstaat het recept als verantwoording tegenover de verzekeraar. Nu zijn nog vervolgformulieren vereist. Het herhalen van machtigingen voor materialen bij chronische aandoeningen wordt geschrapt. Als dure merkgeneesmiddelen worden voorgeschreven, dan volstaat de vermelding 'medische noodzaak' op het recept. De extra formulieren vervallen.

Voor een doorlopende medisch-specialistische behandeling is voortaan geen nieuwe verwijzing nodig. Tenslotte is afgesproken de resterende formuleren te vereenvoudigen, het declaratieverkeer te verbeteren en een plan te maken om bureaucratie structureel terug te dringen.

Huisartsen moeten een steeds grotere rol gaan spelen in ketenzorg voor chronisch zieken. Dat wordt nu bemoeilijkt door verantwoordingsbureaucratie. Afgesproken is nu het aantal indicatoren in de ketenzorg terug te brengen tot acht. Verzekeraars zetten niet langer ieder eigen vragenlijsten uit, maar die sluiten aan bij de nieuwe indicatoren.

Hoe afvinklijstjes de huisarts beheersen

Huisarts Jos van Bemmel droomt van een kleine praktijk, waar tijd is voor de patiënt. Maar wat hij meemaakt, is doorgeslagen bemoeizucht van zorgverzekeraars en grote macht van de farmaceutische industrie.

Lees hier de interactieve special met extra interviews en meer verhalen over de zorg.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden