Opsporingsbevel kent beperkingen

Als tegen iemand een internationaal opsporingsbevel is uitgevaardigd, kan hij overal in de wereld zonder pardon worden gearresteerd. De persoon of personen staan dan, zoals dat heet, op de telex....

Meestal gaat de politie niet actief op zoek naar verdachten waartegen een opsporingsbevel is uitgevaardigd. Als ze in het buitenland tegen de lamp lopen - bijvoorbeeld bij een grens- of verkeerscontrole - moet Nederland een uitleveringsverzoek indienen.

In praktijk kent het internationaal opsporingsbevel enkele beperkingen. De personen komen alleen op de lijst als ze worden verdacht van een misdrijf waarop een straf staat die langer is dan de periode van uitlevering.

De feiten waarvan de personen worden verdacht, moeten ook in het land van aanhouding strafbaar zijn. In landen waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft, houdt de politie geen personen aan die hier op de telex zijn gezet.

Een officier van justitie die de leiding heeft over een onderzoek, kan zelfstandig beslissen iemand op de internationale lijst te zetten. Dat verloopt veelal via de Centrale Recherche Informatie (CRI).

De lijst is niet openbaar. Maar soms, zoals in het geval van de directeuren van S.E. Fireworks in Enschede, kan de officier van justitie bekendmaken dat het opsporingsbevel is uitgevaardigd.

Als justitie een vermoeden heeft waar de verdachten zich bevinden, kan ze dat aan de autoriteiten van dat land melden en verzoeken de personen aan te houden.

Het verzoek aan het buitenland probeert justitie zo veel mogelijk nader toe te lichten. Als het om een verdachte van zeer zware misdrijven gaat, kan de officier van justitie de politie in het buitenland vragen actiever op te treden. Soms worden ook foto's van de verdachte naar buitenlandse opsporingsdiensten gestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.