'Opsporen besneden meisjes onmogelijk'

Het opsporen van meisjes uit Nederland die in het buitenland worden besneden, is vrijwel onmogelijk. Een wet die genitale verminking in het buitenland strafbaar stelt, is nauwelijks te handhaven....

Van onze correspondent Kees Broere

In Somaliland, het noorden van Somalië dat zich in 1991 onafhankelijk verklaarde, komen jaarlijks talloze meisjes uit landen als Nederland om besneden te worden, zegt Asmahan Abdelsalaam, de voorzitter van Nagaad, een koepel van vrouwenorganisaties. Vooral in de Europese zomervakanties.

Naar schatting 98 procent van de Somalische meisjes wordt besneden. Maar bijna niemand spreekt er over, aldus Abdelsalaam. Het is dan ook zo goed als onmogelijk om uit te zoeken of hier iets gebeurt dat in Nederland strafbaar is. Naleving van een wet hierop is niet te controleren.

In diverse delen van Somalië beginnen organisaties vandaag, op Internationale Vrouwendag, een grootscheepse campagne tegen vrouwenbesnijdenis. In Somaliland bestaat geen wet die het verwijderen van de clitoris en soms ook de schaamlippen strafbaar stelt. Het veranderen van de culturele opvattingen hierover zal volgens de vrouwen van Nagaad heel veel tijd kosten, niet alleen bij mannen maar ook bij vrouwen.

De leeftijd waarop meisjes worden besneden, komt steeds lager te liggen. Kinderen van soms niet ouder dan 6 jaar gaan bij particuliere artsen of traditionele genezeressen onder het mes. De besnijdenisceremonie speelt zich doorgaans af in huiselijke kring.

De meisjes zijn te jong om het voor zichzelf op te nemen, zegt Nada Abshir, een van oorsprong Somalische vrouw die voor het Somalië-programma van de Novib werkt.

Toch meent Abshir dat een wet, die in Groot-Brittannië al van kracht is, noodzakelijk is. 'Zelfs als hierdoor maar één ouder van besnijdenis afziet, is het al de moeite waard.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden