Opslag vingerafdruk voorlopig van de baan

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken stopt voorlopig met centrale en lokale opslag van vingerafdrukken. De techniek van de biometrie is nog niet feilloos genoeg, constateert hij nu. De zes miljoen vingerafdrukken die al in de gemeentebestanden zitten, worden vernietigd.

DEN HAAG - Dat zei Donner woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De laatste maanden groeide de kritiek op het opslaan van biometrische gegevens. Er werd steeds meer getwijfeld aan de techniek. Bij een test in de gemeente Roermond in 2009 bleek dat 21 procent van de vingerafdrukken op de paspoorten niet in orde was.

In 2008 is de Paspoortwet geruisloos door de Kamer aangenomen. Die wet voorziet in de centrale opslag van biometrische gegevens. Eind 2009 is begonnen met het opslaan van vingerafdrukken. Maar de minister wil daar nu niet mee doorgaan. Hij wordt unaniem gesteund door de Kamer.

De vraag is wel hoe het zover is gekomen. Tijdens een hoorzitting in de Kamer doemde vorige week het beeld van tunnelvisie op. Zowel op het departement als in het parlement zelf. Topambtenaren zouden onderzoekers onder druk hebben gezet om positief te rapporteren over biometrie en opslag van biometrische gegevens.

Minister Donner belooft een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gang van zaken op het departement. Hij benadrukte dat ook hij, destijds als minister van Justitie, tussen 2002 en 2006 medeverantwoordelijk was voor de discussie. 'U zou graag willen weten wat er toen in de ministerraad is besproken', hield hij de Kamer voor.

Maar het onderzoek, benadrukte hij, bevat niet de discussies tussen departementen. Wel wordt onderzocht of de Kamer goed is geïnformeerd. Ook wordt bekeken of sprake is van onevenredige druk op ambtenaren en wetenschappers om positief te rapporteren over biometrie. Experts zeiden bij de hoorzitting dat er op het departement geen ruimte was voor discussie.

'Prestige was voor ambtenaren belangrijker geworden dan de veiligheid van burgers', zo vatte SP'er Ronald van Raak de hoorzitting gisteren samen. 'In het verleden is te veel vertrouwen geweest in de techniek', zei Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD.

Sinds 1998 wordt gesproken over de centrale opslag van biometrie. Na 9/11 en de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh verstomde alle kritiek op biometrie en centrale opslag. Vrijwel alle partijen waren voorstander van het idee. Alleen de SP en GroenLinks stemden altijd tegen. D66 schaarde zich enkele jaren geleden bij het kamp van tegenstanders. Nu is de hele Kamer tegen de opslag.

'Wat je aan privacy kwijtraakt, krijg je nooit meer terug', zei PVV'er Andre Elissen. 'Opslag is op dit moment onverantwoord', aldus Raymond Knops (CDA). Beide partijen sluiten een centraal databestand in de verre toekomst niet uit. De rest van de Kamer neigt wel naar een definitief 'nee'.

De vingerafdruk blijft wel, volgens een Europese verordening, in het paspoort staan. Maar deze komt op een chip, in het paspoort zelf. Dus niet meer in een centraal databestand.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden