Opslag diermeel blijkt afwentelsoap

'Het wordt een beetje een soap', zegt Rendac-directeur S. Beerendonk. De rollen daarin zijn weggelegd voor de ministeries van Volksgezondheid, Landbouw en VROM, drie provincies, justitie en destructiebedrijf Rendac....

Sinds de BSE-crisis kampt Nederland met grote overschotten tot diermeel verwerkt slachtafval dat niet meer door het veevoer mag worden gemengd. Diermeel moet verbrand worden. Maar er is niet genoeg verbrandingscapaciteit, zegt Beerendonk van Rendac, het enige bedrijf dat slacht afval verwerkt.

Dus moest Rendac als de wiedeweerga opslag zoeken. Op allerlei plekken werd diermeel opgeslagen, in overleg met het ministerie van Landbouw. Tot de provincies er lucht van kregen.

Gelderland kwam er in mei achter dat in het dorp Heerewaarden diermeel lag opgeslagen. Illegaal, zegt hoofd afval G. Bouwman. Want sinds diermeel verbrand moet worden, is het geen veevoergrondstof maar afval. En voor opslag van afval is een vergunning nodig. Voor het OM in Den Haag waren deze berichten aanleiding de illegale opslag van diermeel te onderzoeken.

Formeel gesproken hebben het OM en de provincies gelijk, zegt Beerendonk. 'Maar wij kunnen er weinig aan doen. Halverwege zijn de spelregels veranderd. Ineens heb je een vergunning nodig.'

Niet alle opslagplaatsen zijn van Rendac. Ook veevoederbedrijven hebben diermeel liggen. Het is zelfs denkbaar dat sommige partijen van het ministerie van Landbouw zijn.

Landbouw is dan ook weinig ingenomen met het optreden van de provincies. 'Die zijn bezig hun eigen stoepje schoon te vegen. Nu moeten we op zoek naar opslagplaatsen, omdat provincies de huidige opslagplaatsen niet willen gedogen. Daarmee verplaats je het probleem', zegt een woordvoerder.

Daaraan heeft Gelderland geen boodschap, verklaart Bouwman.

Friesland stapte naar de rechter om Rendac op straffe van een dwangsom te verplichten een opslagplaats in Dokkum leeg te halen. Gelderland wil snel af van een opslagplaats in Alphen en wacht voor verdere stappen de resultaten van het justitieonderzoek af.

Bij de provincies bestaat de vrees dat diermeel gevaar kan opleveren voor de omgeving en spontaan kan ontbranden. Volgens het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is diermeel niet gevaarlijk voor de gezondheid.

Om de verbrandingscapaciteit op te voeren, werkt het ministerie van Landbouw aan een plan om kolencentrales diermeel te laten bijstoken. Als biomassa, wat betekent dat er groene stroom van komt. 'Het plan voldoet aan alle regels daarvoor', aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden