Opruim-ingrediënten

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven.

Voor het kerstmenu heeft u misschien net als ik te veel in huis gehaald. Vaak zijn dat ingrediënten die u na de feestdagen niet meer kunt zien of wilt gebruiken. Daar maken we toch nog één keer een feestelijke oud-en-nieuwtaart van. Een nieuwe taart, gemaakt van oude spullen waarmee de provisiekast zo lekker wordt opgeruimd. Zo'n potje stemgember bijvoorbeeld, een bus poedersuiker, een staartje sterke drank en een zakje garneer-amandelen (of hazelnoten), daar weet ik wel raad mee. Alles kan hop, zo de taart in. Heerlijk. Veel lekkerder dan oliebollen. Merry 2018.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de sinaasappels een uur in een ruime pan water. Laat ze iets afkoelen en maal ze in hun geheel met het citroensap, de amandelen en driekwart van de gemberbolletjes in de keukenmachine tot een gladde pulp.

Roer de polenta, bakpoeder en de vanillesuiker erdoor. Klop de eieren met de suiker lang in een andere kom met een handmixer tot dik wit schuim.

Gember-sinaasappeltaart
Ingrediënten

2 grote sinaasappels (of 3-4 mandarijnen), heet afgeboend

sap van 1 citroen

100 g amandelen (of amandelmeel)

1 potje gemberbolletjes (250 g)

100 g polenta

1 theel. bakpoeder

1 zakje vanillesuiker

6 eieren

250 g fijne suiker

Voor erop:

de siroop uit het gemberpotje

250 g poedersuiker

evt. scheutje cognac of whiskey

Spatel het polenta-sinaasappelmengsel voorzichtig in delen door het eierschuim en schep het in een goed ingevette springvorm (24-26 cm), bekleed met op maat geknipt en ingevet bakpapier.

Bak de taart ongeveer 35 minuten. Laat hem 5 minuten in de vorm rusten en laat hem daarna op een rooster helemaal afkoelen.

U kunt de taart tijdens het afkoelen overgieten met een staartje sterke drank. Roer zoveel gembersiroop door de poedersuiker tot een dik glazuur, overgiet de taart ermee en versier 'm met de overgebleven en in dunne schijfjes gesneden gemberbolletjes.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Meer over