Oproer in Jeruzalem, maar geen derde intifada

Reportage..

JERUZALEM ‘De derde intifada klopt aan de deur’, had een aanvoerder van het Palestijnse geweldloze verzet twee dagen eerder boven een persbericht gezet. Kort nadat hij de e-mail vanaf de Westoever de wereld instuurde had hij de Shin Bet aan de telefoon, de binnenlandse veiligheidsdienst. Van opruiing is het Israëlische bezettingsbestuur niet gediend.

De derde intifada – die woorden weerkaatsen dinsdag in de straten van Oost-Jeruzalem. Komen de Palestijnen weer in opstand? ‘Ik zie een brede beweging van geweldloos verzet in de geest van Gandhi’, zegt de Palestijnse politicus Moustafa Barghouti tegen Al Jazeera. ‘Als u dat een intifada wilt noemen, prima.’

Op de bodem van Wadi al-Joz (Walnotenvallei) schuiven Palestijnse jongemannen vuilcontainers de weg op. Ze beraden zich op het juiste moment om naar de alom rondslingerende stenen te grijpen. Jeruzalem is rijk bedeeld met dalen en ravijnen. Die vormen maandag de theaters voor de door Hamas uitgeroepen ‘Dag van Woede’. Op de hellingen kijken verslaggevers, oudere Palestijnen en de Israëlische oproerpolitie toe.

Palestijnen in Oost-Jeruzalem zien redenen genoeg om boos te zijn. Grote Joodse nederzettingen snoeren hen in. Tegelijk nestelen fundamentalistische kolonisten zich diep in de Palestijnse wijken, beschermd door lijfwachten en legerjeeps. Als de Amerikanen eisen dat Israël daarmee ophoudt, krijgen ze van premier Benjamin Netanyahu nul op het rekest. ‘Als Israël deze praktijken voorzet, komt de derde intifada vanzelf’, zegt Ahmed Qureia van Fatah.

De wens lijkt de vader van de gedachte. Zeker: dat de politie met drieduizend man is uitgerukt – te paard en met honden, met wapenstokken en vuurwapens – doet vermoeden dat er een volksopstand op uitbreken staat. De Oude Stad is deels afgegrendeld.

Maar als de stenen dan ineens door de lucht suizen, snelt de mobiele eenheid toe. Er ontploft traangas. Uit de kluwen van tientallen jongeren maken zich agenten in burger los, die links en rechts stenengooiers tegen de grond werken. Oproer in de kiem gesmoord.

Zo gaat het ook in Ras al-Amud, Isawiye en Shuafat. De woede smeult in Oost-Jeruzalem, maar ontvlamt nergens tot een uitslaande brand. Daarvoor is er te weinig volk op de been en is de Israëlische repressie te effectief. Uiteindelijk raken 40 Palestijnen en 15 Israëlische agenten gewond, en worden 60 Palestijnen opgepakt.

Misschien zijn de oproepen tot een derde intifada ingegeven door nostalgie. ‘Ondanks heroïsche uitlatingen heeft geen van de Palestijnse leiders het in zich een volksopstand te leiden zoals in 1987 tijdens de eerste intifada gebeurde’, schrijft Nasser Lahham van het Palestijnse persbureau Ma’an.

Of er niets aan de hand is kuieren toeristen tussen heilige plaatsen en politiekordons. Zingend dragen Duitse katholieken een houten kruis langs de Via Dolorosa, begeleid door echo’s van geluidsgranaten – the show must go on. Onverstoorbaar venten Palestijnse verkopers hun posters en ansichtkaarten uit van ‘Beautiful Jerusalem’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden