Oproep tot aftreden Annan vindt geen weerklank bij VN

De oproep van een Amerikaanse senator aan secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties om af te treden vindt geen weerklank binnen de VN....

De Republikeinse senator Norm Coleman, die een van de vijf onderzoeken binnen het Amerikaanse Congres naar het olie-voor-voedselprogramma van de VN in Irak leidt, schreef woensdag in een artikel in de Wall Street Journal dat Annan moest aftreden omdat onder zijn ogen 'de omvangrijkste fraude in de geschiedenis van de VN' heeft plaatsgevonden. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken steunde de onderzoeken van het Congres, maar ontweek vragen of Annan zou moeten opstappen.

Buiten de Verenigde Staten lijkt Annan nog op brede steun te kunnen rekenen van de 191 lidstaten die hem in 2001 een tweede termijn van vijf jaar gunden. De afgelopen dagen schaarden Rusland, Groot-Brittannië, Chili, Spanje en andere leden van de Veiligheidsraad zich achter Annan, die ook steunbetuigingen kreeg van andere lidstaten en 54 Afrikaanse landen.

'Een paar stemmen maken nog geen koor', zei VN-woordvoerder Fred Eckhard. 'Hij heeft van geen enkele lidstaat een oproep tot aftreden gehoord. Als er aan de rand enige agitatie is hierover, prima. Dat is een gezond debat. Maar hij is voornemens zijn werk in de resterende twee jaar en een maand van zijn termijn voort te zetten.'

De beschuldigingen van corruptie in het olie-voor-voedselprogramma staken in januari voor het eerst de kop op. De laatste tijd hebben de beschuldigingen zich verhard en Annan persoonlijk in verlegenheid gebracht. Het door Coleman geleide onderzoek bracht aan het licht dat de regering van Saddam Hussein meer dan 21,3 miljard dollar aan illegale inkomsten had verkregen door VN-sancties te omzeilen. Ook bleek dat Annans zoon Kojo tot in februari geld ontving van een bedrijf dat bij het olie-voor-voedselprogramma betrokken was. Het in Zwitserland gevestigde Cotecna Inspection S.A. betaalde Kojo 2.500 dollar per maand om na de beëindiging van zijn dienstverband in 1998 niet voor concurrenten in Afrika te werken.

Maandag zei Annan 'zeer teleurgesteld en verrast' te zijn door de onthulling. Hij zei te begrijpen dat die vragen opriep, maar hij herhaalde dat hij nooit bij de toekenning van contracten betrokken is geweest.

Annan heeft de voormalige Amerikaanse centrale-bankdirecteur Paul Volcker gevraagd een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Hij heeft alle relevante documenten van de VN aan Volcker overhandigd en VN-medewerkers opgedragen aan het onderzoek mee te werken. Volcker heeft Coleman laten weten dat hij de stukken pas kan krijgen als zijn eigen onderzoek is afgerond.

Er is ook kritiek van het eigen VN-personeel op Annan, voor de wijze waarop hij de directeur van het interne onderzoeksbureau Dileep Nair en vluchtelingencommissaris Ruud Lubbers de hand boven het hoofd heeft gehouden toen zij van misdragingen werden beschuldigd. Vakbondsvertegenwoordigers van meer dan vijfduizend VN-medewerkers hekelden vorige week het management bij de VN, maar Rosemarie Waters, hoofd van de VN-personeelsvakbond, zei dat de leden nog alle vertrouwen hebben in de secretaris-generaal. Eckhard wees er afgelopen vrijdag op dat meer dan 2.700 medewerkers van het VN-secretariaat steun hebben betuigd aan Annan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden