Nieuws

Oproep leden: GroenLinks en PvdA moeten straks één fractie vormen in Amsterdamse raad

GroenLinks en de PvdA in Amsterdam moeten na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar samen optrekken in één fractie in de gemeenteraad. Juist Amsterdam zou het voorbeeld kunnen zijn voor inniger samenwerking tussen de twee partijen om ook elders in Nederland te komen tot de vorming van ‘een links progressief blok’.

Marcel van Lieshout
Een verkiezingsbord op het Rembrandtplein in Amsterdam Beeld anp
Een verkiezingsbord op het Rembrandtplein in AmsterdamBeeld anp

Deze oproep doen tientallen leden van de Amsterdamse afdelingen van GroenLinks en de PvdA in een zaterdag gepubliceerde open brief in Het Parool. Tot de ondertekenaars behoren lokale partijprominenten zoals oud-burgemeester Job Cohen (PvdA) en de oud-wethouders Maarten van Poelgeest (GroenLinks) en Walter Etty (PvdA).

De initiatiefnemers zijn merendeels jonge leden van GroenLinks en de PvdA die de tijd ‘rijp’ vinden voor een hechtere band tussen twee partijen, die ‘inhoudelijk steeds verder naar elkaar toe gegroeid zijn’. Op belangrijke dossiers (inkomenspolitiek, woningnood, klimaat) zijn de partijen het altijd met elkaar eens.

Mede-initiatiefnemer en PvdA-lid Gabriël van Rosmalen: ‘Landelijk zien we dat Lilianne Ploumen en Jesse Klaver veel gezamenlijk optrekken. Overal zouden de gesprekken over samenwerking op gang moeten komen. We willen de stilte hierover in Amsterdam doorbreken.’

De Amsterdamse PvdA stelt komende week de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 samen, GroenLinks doet dat een week later. De initiatiefnemers van hechtere samenwerking denken niet dat er nog tijd is om eventueel tot een gezamenlijke kandidatenlijst te komen.

Als het aan oud-wethouder Maarten van Poelgeest ligt, een van de ondertekenaars, moet dat alsnog worden geprobeerd. Hij vindt dat daarvoor zowel ‘politiek strategische als ideologisch inhoudelijke’ argumenten zijn aan te dragen. ‘Ik zou er wel voor zijn. Je hoeft niet meteen de partijen op te heffen. We hebben er in Amsterdam ook ervaring mee. In 1986 hebben EVP, PSP, CPN en PPR als Links Akkoord met een gezamenlijke lijst deelgenomen.’

Steun

De Amsterdamse PvdA-lijsttrekker voor de komende verkiezingen, wethouder Marjolein Moorman, sprak zaterdag via Twitter al haar steun uit aan de oproep. De PvdA, decennialang de grootste partij in Amsterdam, viel bij de laatste raadsverkiezingen van 2018 terug naar vijf zetels en is nu de vierde partij van de stad. GroenLinks is met tien raadszetels de grootste.

Volgens Gabriël van Rosmalen is de ‘scepsis’ over samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA tanende. ‘We staan veel dichter bij elkaar dan veel mensen denken.’ Hij wijst op het gezamenlijk optrekken van partijleiders Ploumen en Klaver tijdens de formatie en op gedeelde initiatieven tijdens de Algemene Beschouwingen. ‘Tegelijkertijd is het echt van belang dat deze discussie van onderop wordt aangezwengeld.’

Juist met het oog op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen zijn in veel gemeenten gesprekken gaande over samenwerking, zegt het Utrechtse PvdA-lid Frank van de Wolde. Hij is een van de samenstellers van het ‘roodgroene manifest’ en deed onlangs een vergeefse gooi naar het landelijke voorzitterschap van de PvdA. Van de Wolde is voorstander van fusie.

‘Je moet ook eerlijk zijn: in veel gemeenten zoeken fracties toenadering omdat ze vrezen voor marginalisatie. En er zijn ook genoeg gemeenten waar gesprekken helemaal niet van de grond komen vanwege verziekte persoonlijke verhoudingen. Of vanwege het feit dat de ene partij daar altijd in het bestuur zit en de andere altijd in de oppositie. Ik ben hoe dan ook heel blij met het Amsterdamse initiatief. Dat geeft een nieuwe dynamiek aan het debat.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden