Oproep boze taxichauffeurs op Telegram om hoofdkwartier Uber aan te vallen: 'Neem je bakstenen en molotovs mee!'
Een handvol boze taxichauffeurs zou een 'aanval' hebben voorbereid op het Uber hoofdkwartier in Amsterdam. In het besloten kanaal 'WegMetUber' op berichtendienst Telegram werd afgelopen weken opgeroepen om op 20 maart 'het Ubergebouw binnen te vallen en te vandaliseren'. In een bericht van 28 februari werd onder meer gemeld: 'Neem je bakstenen, vuurwerk en molotovs mee!'
Een bron meldt aan de Volkskrant dat een groep van ongeveer 'vijf jongens' achter het Telegramkanaal zit. Vanochtend had het kanaal 268 - anonieme - leden. Ook de beheerders zijn anoniem. Nadat het nieuws over de geplande 'aanval' vanochtend door het AD naar buiten werd gebracht, zijn alle opruiende berichten door de beheerder verwijderd. De bron vermoedt dat 'de jongens niet zo goed hebben nagedacht' over hun woordgebruik. 'Je moet die bakstenen en molotovs meer zien als: neem al je lef mee.'
De taxichauffeurs protesteren tegen wat zij de oneerlijke concurrentie van Uber noemen. Ze denken dat er door Uber binnenkort 'geen zelfstandige chauffeurs meer zullen zijn en het allerbelangrijkste: geen inkomsten meer'. Het doel van de geplande 'aanval' was om Uber zo negatief mogelijk in de media te krijgen in de hoop dat de omstreden taxidienst in Nederland verboden zal worden.
Onderzoek
De politie van Amsterdam laat weten de zaak in onderzoek te hebben. 'Er is mogelijk sprake van meerdere strafbare feiten', aldus woordvoerder Frans Zuiderhoek. 'We onderzoeken momenteel wie de initiatiefnemers van de groep zijn.' Zuiderhoek benadrukt dat de politie zelf niet actief met dit onderzoek naar buiten zou zijn gekomen om de initiatiefnemers 'niet de publiciteit te geven waarnaar ze op zoek zijn.' Uber is op de hoogte van het bestaan van het Telegramkanaal en is in contact met de politie.
Het is in Amsterdam al langer onrustig onder Uberchauffeurs. In januari dit jaar werd een wilde staking georganiseerd. Bij die staking kwamen enkele tientallen chauffeurs opdagen. Als reactie op die staking probeert de FNV sindsdien Uberchauffeurs formeel te organiseren in hun protest tegen de omstreden taxidienst. Grootste bron van zorg zijn de schijnzelfstandigheid van veel Uberchauffeurs en de hoogte van de commissie (25%) die chauffeurs over elk ritje aan Uber moeten afdragen.
Hoe is het om Uberchauffeur te zijn?
Uber is deze week vijf jaar actief in Nederland. Jeroen van Bergeijk liet zich omscholen tot taxichauffeur en reed vijf maanden voor het omstreden bedrijf.
Techbedrijven zoals Google, Uber en Airbnb hebben veel voordelen, vooral voor stadsbewoners. Internetcriticus Evgeny Morozov waarschuwt voor de schaduwkanten.
De 'klootzakkencultuur' waarmee oprichter Travis Kalanick Uber heeft groot gemaakt, heeft hem de kop gekost. Ook andere techbedrijven in Silicon Valley moeten zich afvragen of hun narcistische managementstijl houdbaar is.
Bezorgers van Deliveroo, de populaire bezorgdienst van maaltijden, moeten vanaf februari uit dienst en een eenmanszaak beginnen. Oneerlijk, vindt de 19-jarige Amsterdamse bezorger en politicologiestudent Sytze Ferwerda.