Oproep binnen VVD tot rechtsere koers

Als de VVD niet een veel rechtsere koers gaat varen, wacht de partij 'de electorale doodsteek'. Dit schrijven de Tweede-Kamerleden Geert Wilders en Gert-Jan Oplaat...

De twee VVD-parlementariërs heropenen met hun bijdrage de discussie over de koers van hun partij. Met tien stellingen maken ze duidelijk op welke wijze de VVD meer kiezers zou kunnen aantrekken.

De partij zou meer werk moeten maken van strenge straffen (na drie misdrijven levenslang), de uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking moeten worden gehalveerd, de maximumsnelheid op de Nederlandse wegen moet omhoog en de VVD moet op geen enkele wijze medewerking verlenen aan de vorming van een derde paars kabinet in de toekomst. 'Dan kiest de VVD voor de oppositie.'

Opvallend is ook dat de Kamerleden veranderingen van het kiesstelsel onzinnig noemen. Volgens hen gaat erom dat politici lef en daadkracht hebben.

Zij nemen daarmee afstand van het huidige regeerakkoord met CDA en D66, waarin wel afspraken over een nieuw kiesstelsel zijn gemaakt.

Wilders en Oplaat nemen met hun stellingen ook ruim afstand van het pleidooi van de liberale staatssecretarissen Rutte en Schultz van Haegen om van de VVD juist een sociaal-liberale partij te maken. In die variant zou de VVD moeten samengaan met D66.

Met name Wilders liet eerder dit jaar al weten dat een beweging naar links wat hem betreft het einde is van de VVD. Hij zinspeelde zelfs op het oprichten van een nieuwe rechts-conservatieve partij.

Wilders en Oplaat benadrukken dat zij hun standpunten niet namens de fractie verkondigen, maar op persoonlijke titel. 'Ze zijn bedoeld voor de interne discussie binnen de VVD.' Om te beginnen zullen de stellingen van Wilders en Oplaat in september besproken worden op een partijbijeenkomst in Limburg.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen toont zich niet onder de indruk van de bijdrage van de Kamerleden. 'Denkend aan onze oud-premier Piet de Jong, is mijn reactie een variant op wat hij ooit zei: 'Mein Ruh' ist hin, mein Herz ist schwer, daar begint Geert Wilders weer.'

Van Aartsen maakte dit voorjaar al duidelijk het 'geleuter' over de koers van de partij zat te zijn. 'Onze koers is simpel: we willen vooruit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden