Oproep aan Twitter: zorg dat maar één op de tien tweets 280 tekens mag bevatten

Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: 280 tekens.

Jasper van KuijkBeeld Aurélie Geurts

Twitteraars kunnen voortaan hun hart luchten in 280 tekens in plaats van de oorspronkelijke 140. Dat aantal was aanvankelijk gekozen zodat een tweet verstuurd kon worden via sms. De beperking van 140 tekens werd kenmerkend voor Twitter. Je moet als gebruiker goed nadenken hoe je formuleert en er is alleen plaats voor kernachtige boodschappen.

Maar die beperking veroorzaakte ook frustratie. In 140 tekens lopen discussies sneller uit de hand en worden boodschappen ongenuanceerd. Na een data-analyse kwam Twitter erachter dat veel tweets tegen de 140 tekens aanzitten, veel meer dan op 120 of 130 tekens. Mensen moeten dus veel moeite doen om hun boodschap precies in die 140 tekens te prutsen.

Dus deed Twitter een test: een aantal gebruikers kreeg de beschikking over 280 tekens. En toen bleek dat, na een korte periode van spelen met de nieuwe mogelijkheden, de lengte van de tweets stabiliseerde op iets boven de oude 140 tekens; het werden geen hele lappen tekst. Daarom kregen alle twittergebruikers de optie.

Alleen zie ik nu steeds vaker wél hele lappen tekst verschijnen en die zijn minder 'scanbaar': het kost simpelweg meer tijd om ze te lezen, maar het zijn ook complexere boodschappen. Ik merk dat ik tijdens het scrollen regelmatig afhaak en dat kan nooit Twitters bedoeling zijn.

Waar Twitter wellicht aan is voorbijgegaan, is dat in de testperiode slechts een beperkt aantal gebruikers 280 tekens had. De norm was nog steeds 140 tekens. Het is niet raar dat een minderheid die 280 tekens tot haar beschikking had daar dan spaarzaam gebruik van maakt. Daarnaast duurt het soms een tijdje voor gebruikers zich aanpassen aan de nieuwe mogelijkheden van een dienst.

Tekst gaat verder onder illustratie.

Beeld Volkskrant

Twitter zou een beperkte tekstlengte kunnen stimuleren door een knop in te bouwen waarmee je zelf kunt kiezen voor een limiet van 140 of 280 tekens (die je eventueel kunt omzetten als het niet lukt met een tweet). Of je zou kunnen invoeren dat maar één op de tien of twintig tweets 280 tekens mag bevatten. Dat je een tekstlengte-joker in kan zetten.

Om met Goethe te spreken: 'In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister'. Oftewel, in de beperking toont

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden