NieuwsOnderwijsstaking

Oproep aan ouders: steun de onderwijsstaking

De Stichting Voor Werkende ­Ouders en de daaraan gelieerde BV Familie roept alle ouders met schoolgaande kinderen op zich solidair te verklaren met de grote onderwijsstaking van woensdag. Op die dag behandelt de Tweede Kamer de onderwijsbegroting.

null Beeld ANP
Beeld ANP

‘Ouders moeten hun solidariteit tonen met de leraren en laten zien hoe boos ze zijn over de crisis in het onderwijs’, zegt directeur Marjet Winsemius, die tienduizend ouders vertegenwoordigt. Uit een internetenquête onder haar achterban blijkt dat gezinnen waar beide ouders werken veel last hebben van het steeds vaker naar huis sturen van leerlingen door het lerarentekort.

Winsemius: ‘Wij hebben begrip voor de leraren. Maar het is voor werkende ouders lastig om tegen je werkgever te zeggen: ‘Sorry, de juf is ziek en dus kan ik niet komen vandaag.’ De overheid moet hier haar verantwoordelijkheid nemen. Als ouders de stakende leraren steunen, laten zij zien dat de maatschappelijke problemen echt heel groot zijn.’

Minder parttime

Uit een onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb) bleek vrijdag dat vier op de tien scholen in het basis- en voortgezet onderwijs een chronisch tekort aan leraren hebben. In het speciaal onderwijs heeft zelfs tweederde van de scholen een gebrek aan onderwijspersoneel.

Scholen hebben de keuze om leerlingen naar huis te sturen, vier dagen les te geven, klassen samen te voegen of om onbevoegden voor de klas te zetten, zoals assistenten of stagiairs. Wel moeten dit noodgrepen binnen een bepaald plan zijn, want de wet blijft uitgangspunt

In een overleg vorige maand met schoolbesturen heeft minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) gezegd dat in bijzondere gevallen ook ouders tijdelijk voor de klas mogen staan. Alleen het weren van 4-jarigen is als noodmaatregel verworpen.

‘De problemen zijn te structureel om ouders voor de klas te zetten. Dat stuit op onbegrip’, zegt Winsemius. ‘Het is beter voor de continuïteit om juffen die twee dagen voor de klas staan te vragen een dag meer te gaan werken.’

Eerder zei ook minister Ingrid van Engelshoven, verantwoordelijk voor de lerarenopleidingen, dat het enorm zou helpen als parttimers in het onderwijs meer uren zouden maken. In de AOb-enquête was de stemming over het stimuleren van fulltime werken fifty­fifty: ongeveer de helft van het personeel ziet er een oplossing in.

Minister Slob kwam vrijdag met werkgevers en bonden een eenmalig extra bedrag van 460 miljoen euro voor het onderwijs overeen. Desondanks gaat de staking woensdag door.

‘Ons bestuur heeft ons een intimiderende brief gestuurd om niet te gaan staken’

De landelijke onderwijsstaking gaat woensdag toch door. Wat betekent dit voor scholen? Een rondgang.

Lerarenstaking woensdag gaat toch door, voorzitter Algemene Onderwijsbond weg

Na de boeren en de bouwers gaan toch ook de leraren de straat op. De bonden AOb en CNV Onderwijs besloten na woedende reacties van leraren en schoolleiders de eerder afgeblazen onderwijsstaking van woensdag alsnog te steunen. De draai kostte AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen de kop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden