Oproep aan iedereen: stop met filmen, laat je smartphone zakken en beleef het mooie moment écht

De bewust digibete burger

Fans van dj Afrojack leggen zijn optreden in de Ziggodome vast met hun mobiel. Foto anp

De Nederlands-Roemeense klarinettist Alex Simu won al vele prijzen, waaronder een Gouden Kalf voor zijn soundtrack van de film Beyond Sleep. De jury van deze rubriek onderscheidt Simu deze maand met een Gouden Smartphone voor de beste opmerking van het digitale jaar 2017. Simu werd op het podium door ongeveer 98 van de 100 smartphones in de zaal vastgelegd toen hij het publiek allervriendelijkst verzocht de Samsungs te laten zakken. 'Neem het optreden mee in uw hart en niet in uw telefoon. Het optreden gaat aan u voorbij terwijl u filmpjes maakt die u nooit meer terugkijkt.'

Je moet het maar durven zeggen. Dankzij de digitale revolutie leggen mensen meer dan ooit hun leven vast. Echter: op momenten dat ze vastleggen is hun aandacht bij het vastleggen en niet bij hun leven. Pathologische gevallen kunnen eindigen met tweeduizend filmpjes van hun kinderen op de glijbaan terwijl ze geen enkele keer echt in die speeltuin aanwezig waren. Wat is mooier: een mooi moment of een filmpje van een mooi moment?

Taboedoorbrekend was Simu's vermoeden dat al die filmpjes zo weinig worden teruggekeken. Deels is dat een kwantitatieve kwestie: vier filmpjes per maand laten zich nog bekijken, bij vierhonderd wordt dat al lastiger. Daarbij komt dat het digitale tijdperk weinig gelegenheid biedt voor terugkijken. Er is immers steeds weer iets nieuws om vast te leggen. En stel dat je iets niet vastlegt! Ik stond in een prachtspeeltuin met mama's en papa's naast een wervelende draaimolen. Een van die mama's kon niet anders dan als de wiedeweerga de smartphone uit haar tas opdiepen. Helaas: precies toen ze begon te filmen hadden de kinderen er genoeg van. 'Wat jammer nou!', riep ze. Ik vroeg me af voor wie dat nou jammer was. Voor de 957 Facebookvrienden? Of voor de mama die een mooi moment had gemist?

Meer over