Oprichting nationale politie kost 420 miljoen

De oprichting van de nationale politie gaat volgens eerste schattingen 420 miljoen euro kosten. Dit blijkt uit een vertrouwelijk projectplan van de ministers Remkes en Donner...

Van onze verslaggever Weert Schenk

De 25regionale politiekorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten moeten op 1januari 2008 opgaan in een nationale politie. Beide bewindslieden stellen alles in het werk om die zo snel mogelijk van de grond te krijgen. De projectorganisatie is opgetuigd, er is een projectleider aangesteld en het wetsontwerp is nagenoeg gereed.

Remkes en Donner willen dat de Tweede Kamer in september begint met de de behandeling van het wetsontwerp voor het nieuwe politiebestel. Voor de verkiezingen in mei 2007 moet de nieuwe wet de Eerste Kamer zijn gepasseerd.

Veel politiechefs en korpsbeheerders (burgemeesters) verzetten zich tegen de reorganisatie. Zij willen het huidige politiebestel handhaven, zij het met enige aanpassingen. In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor de kabinetsplannen. De Kamer vergadert woensdag voor het eerst over de wenselijkheid van een nieuw politiebestel.

Centraal in de reorganisatie staat de wijziging van de Politiewet. Vooral de wijze waarop de ministers het beleid en de doelstellingen van de politie bepalen, is uitgebreid beschreven in het wetsontwerp. Aan het beheer daarentegen, het belangrijkste argument om te komen tot een nationale politie, is nog geen paragraaf gewijd.

De nationale politie wordt geleid door een directieraad onder leiding van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden