Oprichter verkoopt groot pakket Volmac-aandelen

Het software-bedrijf Cap Volmac is een belangrijke grootaandeelhouder kwijtgeraakt. De World Software Group, die grotendeels in handen is van Volmac-oprichter Joop van Oosterom, heeft zijn belang van 26 procent in Volmac afgestoten....

Van onze verslaggever

Geert-Jan Bogaerts

AMSTERDAM

Cap Volmac wil geen commentaar geven op de overdracht van aandelen. 'Wij hebben nog geen nieuwe melding gehad van een grootaandeelhouder. Dus officieel weten wij van niets', zegt een woordvoerder. Overigens hoeft Cap Volmac niet bang te zijn voor een overnamepoging. De meerderheid van de aandelen, 58 procent, is in handen van de Franse automatiseringsgroep Cap Gemini Sogeti, die nauw samenwerkt met Volmac. De aankoop van de Amerikaanse investeerders is waarschijnlijk puur door beleggingsmotieven geïnspireerd.

Ook de World Software Group (WSG) wil geen nader commentaar geven. Diosmo, een beleggingsmaatschappij waarin Van Oosterom deelneemt, heeft gelijk met WSG zijn belang in Volmac verkleind van 5,11 naar 4,33 procent. 'De verkopen door WSG en Diosmo hangen met elkaar samen', zegt een woordvoerder. 'Diosmo wil wat minder in de publiciteit komen, dus wij verminderen onze belangen bij voorkeur tot onder de 5 procent.' De Wet Melding Zeggenschap verplicht grootaandeelhouders die een belang van meer dan 5 procent hebben in een beursfonds, dat te melden bij het bedrijf. De onderneming moet die melding vervolgens publiceren.

Er zijn de afgelopen weken veel meer aandelen dan normaal omgegaan in het fonds. 'De omzet in Cap Volmac is erg groot geweest', zegt een hoekman. 'En de koersen zijn geleidelijk anderhalve gulden gestegen, tot rond de 24 gulden.' Bij dergelijke koersen moet de World Software Group zo'n 258 miljoen gulden hebben binnengekregen uit de verkoop van de aandelen Cap Volmac.

De hoekman vermoedt dat een groot pakket buiten de beurs om is verkocht. De woordvoerder van WSG wil niet kwijt in hoeverre er onderhandse handel heeft plaatsgevonden. Hij wil slechts zeggen dat 'wij ons belang enige tijd geleden hebben afgestaan'.

Van Oosterom ontleent een flink deel van zijn bekendheid aan zijn prominente aanwezigheid op schaaktoernooien die door hem gesponsord worden. De woordvoerder wil niet kwijt of die sponsoring-activiteiten teruggedraaid worden nu Van Oosterom kennelijk minder in de publiciteit wil komen. De zakenman heeft vorig jaar een hersenbloeding gehad, wat waarschijnlijk de oorzaak is van zijn publicitaire terughoudendheid. De attaque heeft hem er niet van weerhouden door te gaan met zijn sponsoring-activiteiten. Recentelijk heeft Van Oosterom nog toernooien gesteund in Monaco en Buenos Aires. Bovendien is hij mecenas voor de Nederlandse grootmeester Jeroen Piket en de Hongaarse Polgar-zusjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden