Oprichter spant kort geding aan om medewerking af te dwingen Ritman wil De Ster terugkopen van ING

Kunstverzamelaar en zakenman Joost Ritman wil De Ster kopen voor 375 miljoen gulden. Hij eist in een kort geding dat ING Bank het bedrijf, ontwerper en fabrikant van onder meer vliegtuigservies, aan hem teruggeeft....

Van onze verslaggever

Jelle Brandsma

ROTTERDAM

De zakenman heeft contractueel het recht om bij een bod op De Ster van een derde partij de onderneming te kopen tegen dezelfde voorwaarden. ING houdt zich daar niet aan, beweert Ritman.

Ritman heeft een aantal partners gevonden, waaronder de investeringsmaatschappij HAL Investments, om de overname van De Ster en de aflossing van de schulden van het bedrijf te financieren. Het kort geding dient 12 september. ING Bank weigert tot die datum commentaar.

De Ster was lang een succesvolle onderneming: de omzet steeg van 135 miljoen in 1985 naar 300 miljoen in 1991. De rozenkruizer Ritman - 'Het menszijn houdt de opdracht in zich een eigen plaats in de samenleving in te nemen' - financierde met de winst van zijn bedrijf en leningen van ING een kunstverzameling en een unieke bibliotheek met waardevolle filosofische en spirituele werken.

Bijna drieënhalf jaar geleden confisqueerde ING het bedrijf De Ster en zette oprichter en eigenaar Ritman aan de kant. De Golfoorlog leidde tot een crisis in de luchtvaart en de omzet van De Ster viel terug, terwijl Ritman net grote verplichtingen was aangegaan: hij investeerde in de Verenigde Staten, breidde het personeelsbestand uit en kocht kunst.

Volgens ING paste Ritman het kostenpatroon onvoldoende aan, maar Ritman stelt dat de verplichtingen voor kunst al voor het uitbreken van de Golfoorlog waren aangegaan.

Sindsdien verkeren Ritman en ING op voet van oorlog. Ritman stelt alles in het werk om De Ster terug te kopen. De kunstverzameling verkocht hij vorig jaar al en loste met de opbrengst een klein deel van zijn schuld van meer dan vijfhonderd miljoen gulden bij ING af. Zijn bibliotheek is op een lijst van beschermd Nederlands cultuurbezit geplaatst.

Naar verluidt vond Ritman het Amerikaanse papierconcern James River bereid om De Ster van ING mee over te nemen. Toen de top van deze onderneming naar de Amerikaanse vestiging van De Ster in Atlanta vloog om het bedrijf te bekijken, werd de toegang geweigerd. Een paar weken later stond een vertegenwoordiger van ING bij James River op de stoep met het verzoek te participeren in De Ster.

ING schakkelde de zakenbank Morgan Grenfell in om De Ster te verkopen. Daarbij verscheen ook het Arabische consortium Investcorp op het toneel. Die was bereid 375 miljoen gulden voor De Ster te betalen en ING zou instemmen met die prijs. Vervolgens bood Ritman eveneens 375 miljoen gulden. ING reageerde daarop met het besluit af te zien van de verkoop van het bedrijf. Een bemiddeling door ex-bankier H. Langman en TBI-directeur L. Koopmans bood geen oplossing in het slepende conflict.

ING deelde onder meer mee dat De Ster niet verkocht wordt vanwege 'het gunstige toekomstperspectief'. De omzet zou zijn gestegen naar 365 miljoen gulden. Volgens Kortenhorst deugen die cijfers niet: de omzet zou slechts 338 miljoen bedragen. 'Vorig jaar was niet erg succesvol. De cijfers die De Ster verstrekt, wijken in negatieve zin af van de werkelijkheid.'

Voormalig medewerkers van De Ster zijn een nieuw bedrijf begonnen: Basic. Deze onderneming richt zich op dezelfde markt als De Ster. HAL Investments, waarmee Ritman De Ster wil terugkopen, heeft een belang in Basic. Om ING en De Ster uit te dagen, heeft Basic een zon als symbool gekozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden