Het Eeuwige LevenHans Kinds

Oprichter Cuby & The Blizzards werd hun perfectionistische roadie

Hij was de eerste slaggitarist van de famouse Cuby & The Blizzards in de eerste jaren. Herman Brood nam als pianist zijn plaats over. Hans hield er ambivalente gevoelens aan over.

Hans Kinds Beeld rv
Hans KindsBeeld rv

In de muziekgeschiedenis zijn er verschillende roadies die uiteindelijk met de band mochten meedoen, zoals Bobby LaKind bij The Doobie Brothers, Perry Bamonte bij The Cure en John Mar­shall bij Metallica.

Hans Kinds deed het omgekeerde bij Cuby & The Blizzards. De Assenaar begon als slaggitarist bij de band, maar werd tijdens zijn diensttijd vervangen door de pianist Herman Brood. Toen hij uit dienst kwam, was er geen plek meer voor hem. Hij kon roadmanager worden, waarbij hij niet alleen de apparatuur moest klaarzetten maar ook de leden van de groep uit de kroeg moest halen. ‘Hij was zeer serieus. De groepsleden hadden vaak nog hun eigen versterkers. Hans volstond niet met de stekkers even in het stopcontact steken. Het moest honderd procent zijn’, zegt George Herfkens, ook vijf jaar roadie bij Cuby en meer dan 55 jaar een van Kinds’ beste vrienden.

Die perfectie schuurde wel eens met de andere groepsleden, voor wie de bar ook meteen de kleedkamer was. In 1972 was Kinds het zat en zette er een punt achter. De groep viel vlak daarna ook uit elkaar. Kinds werkte eerst nog even bij een witgoedzaak, maar zou daarna 25 jaar toneelmeester zijn bij theater De Kolk in zijn woonplaats Assen. Ook daarin was hij een perfectionist. ‘In het seizoen werkte hij 60 tot soms 80 uur per week’, zegt echtgenote Herma. ‘Gelukkig waren er ook lange vakanties. Een van zijn passies werd fotografie. Later maakten we lange reizen, waarbij Hans graag theaters en kerken bezocht, hoewel hij absoluut ongelovig was.’

In 2012 werd bij Hans Kinds de longziekte COPD ontdekt. Er volgde een lange lijdensweg, waarbij Herma zijn mantelzorger werd. Hij overleed 29 maart in Assen. Hans en Herma die vanaf 1969 samen waren, hadden samen twee kinderen.

Kinds werd ook geboren in een gezin met twee kinderen. Zijn vader was timmerman bij een Zweedse muilenfabriek en zou later groundsman worden bij de plaatselijke tennisvereniging. Samen met zijn broer Wim Kinds begon Hans eind jaren vijftig thuis muziek te maken: hij op slaggitaar, Wim op drums. Ze vormden in 1962 een bandje met de naam Rocking Strings. Ook Eelco Gelling (sologitaar) en Nico Schröder (bas) traden toe. Het repertoire bestond voornamelijk uit instrumentals van The Shadows maar er kwamen ook twee eigen plaatjes uit: Autumn Leaves en Black Rock. Af en toe deed ook Harry Muskee als gast mee. Uiteindelijk werd besloten met Muskee (zijn hond heette Cuby) een nieuwe groep te vormen: Cuby & The Blizzards. Hans’ broer Wim Kinds maakte plaats voor Dick Beekman en Willy Middel verving Nico Schröder. In 1965 worden twee singles uitgebracht: Stumble and fall en I’m so restless.

Landelijk scoorden die nog niet, maar in het noorden werd Cuby al populair. Een jaar later kwam de eerste lp uit: Desolation. Voor deze lp zal Cuby een Edison krijgen, maar Kinds was toen al vertrokken vanwege militaire dienst. Herman Brood werd zijn vervanger en met de volgende lp Groeten uit Grollo met Window of my eyes en Appleknockers Flophouse brak de band door.

‘Hans hield ambivalente gevoelens aan zijn tijd bij de band over. Hij voelde zich niet altijd gewaardeerd’, zegt George Herfkens. Toch zou hij na lang aandringen nog meespelen in enkele reünieconcerten, zoals die bij het zilveren jubileum van Harry Muskee bij de band in 1990.

Vlak na de totstandkoming van deze necrologie overleed 4 mei onverwacht ook Kinds’ echtgenote Herma Kinds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden