Oprichter Audax snijdt in giften

Jacques de Leeuw (81), een grote mecenas in de cultuurwereld, sponsort voorlopig geen restauraties in de erfgoedsector meer.

ANNETTE EMBRECHTS

TILBURG - Ook prijzen, zoals de Jacques de Leeuw Prijs voor jong talent, worden niet meer jarenlang gegarandeerd. De crisis dwingt de oprichter van het uitgeversconcern Audax de kam te halen door sponsoractiviteiten van de Stichting Jacques de Leeuw. 'Afspraken gelden vanaf nu slechts voor een jaar. We gaan geen langere verplichtingen meer aan', aldus de huidige (en enige) commissaris van Audax. 'Steun aan monumenten stellen we uit. Die gebouwen zijn toch al geschiedenis, die moeten maar wachten.'

De Leeuw participeert in veel historische restauraties in Brabant en Suriname. De stichting betaalde onder meer mee aan de renovatie van Theaters Tilburg, de inrichting van het Textielmuseum, een bedevaartsoord voor Peerke Donders, de houten kathedraal in Paramaribo en een opvangcentrum voor bejaarde leprapatiënten.

Schenkingen, zoals de jaarlijkse Jacques de Leeuw Prijs (twee keer 10 duizend euro) voor het beste afstudeertalent van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, worden per jaar bekeken. Of de AKO Literatuurprijs (50 duizend euro) ook in gevaar komt, wil De Leeuw bevestigen noch ontkennen. De winkelketen AKO is eigendom van Audax. Volgens De Leeuw gaat de uitreiking dit jaar in elk geval door. De prijs valt sinds kort niet meer onder zijn stichting, maar onder een die wordt bestuurd door Eric Willems, CEO van Audax. Die was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

De Leeuw spreekt van een 'precaire toestand' bij het uitgeversconcern - concrete uitspraken over reorganisaties en saneringen doet hij nooit. 'We zitten midden in een zware discussie welke kant het op moet in de mediawereld. Zo goed ziet het er niet uit de komende jaren. Een lichtpuntje is dat Wegener in handen komt van De Persgroep. Algemeen directeur Christian Van Thillo is een van de beste managers met hart voor media. Maar de consument moet wel kunnen kopen. Die koopkracht zie ik de komende jaren nog niet toenemen.'

Het tijdschrift Quote schat het vermogen van De Leeuw op 70 miljoen euro. Voor welk bedrag zijn stichting jaarlijks financiert, wil De Leeuw niet zeggen. 'Heel Nederland wil dan een schenking hebben.' De mediamagnaat gaat wel de steun aan wandelparken voor gehandicapten uitbreiden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden