Oprechte blijdschap over dreigend vertrek van de toppers

Door het veroveren van de World Bowl zal Amsterdam Admirals belangrijke spelers kwijtraken. Maar de toenemende aandacht van toeschouwers en sponsors vergoedt veel....

Van onze verslaggever Mark Misérus

'Ik hoop dat ik de meeste belangrijke spelers waar we dit seizoen mee hebben gewerkt, nooit meer terugzie. Daar kan ik sentimenteel over doen, maar dat is gewoon zo.' Algemeen manager Ronald Buys kent net als de andere Amsterdam Admirals de plaats van zijn club. Ook na de winst in de World Bowl, vorige week in Düsseldorf.

Het team blijft een opleidingsinstituut voor de echte liga, de National Football League (NFL) in de VS. Spelers komen niet naar Amsterdam omdat ze er vanaf hun kindsjaren willen spelen, maar omdat ze kunnen deelnemen aan de Europese competitie, die een springplank naar meer kan zijn.

Jarret Payton, de running back die een groot aandeel had in de successenreeks van de Admirals, mag zich door zijn opmerkelijke prestaties verheugen op warme belangstelling van Amerikaanse teams. Dat geldt eveneens voor hoofdcoach Bart Andrus, door collega's en pers uitgeroepen tot Europees coach van het jaar.

32 Van de 48 Admirals zijn nationals (niet-Amerikanen) of free agents (vrije spelers), de overige zestien zijn eigendom van NFL-clubs. 'We hebben geen idee of we nog iemand in het nieuwe seizoen terugzien of niet', zegt Buys.

'We zouden de spelersgroep graag intact houden, maar je moet die jongens een mooie toekomst gunnen.' Buys wijst trots op de cijfers: van de laatste vijf Superbowls – de eindstrijd tussen de beste Amerikaanse teams – werden er drie beslist door ex-Admirals.

Niemand in Amsterdam zal mokken over het vertrek van (belangrijke) spelers. Daarvoor vergoeden de te verwachten commerciële baten teveel.

De verkoop van het aantal seizoenkaarten steeg de laatste jaren al. Aangenomen wordt dat die trend zich doorzet. Bovendien zullen sponsors eerder in zee gaan met de club, denkt commercieel directeur Stefaan Eskes. 'Pronken met een World Bowl-winnaar is toch iets anders dan met een club die dat niet heeft gedaan.' Buys: 'De World Bowl heeft ons bestaansrecht vergroot.'

Admirals heeft goede hoop volgend jaar gastheer zijn van de World Bowl. De club greep door het ijzersterke bidbook van Düsseldorf dit jaar naast de organisatie van de Europese eindstrijd, maar Eskes denkt dat de NFL Amsterdam niet langer kan negeren. Al is het maar omdat de Duitse stadions volgend jaar zijn ingenomen door het WK voetbal.

Buiten alle geldelijke vooruitzichten die de Admirals in het verschiet liggen, is de club vooral blij verrast door het goede seizoen. Jaren voelde de formatie zich volgens Buys het ‘lelijke eendje dat niet meer wist wat winnen was’. Ook dit seizoen leek de club zich op te moeten maken voor een figurantenrol tussen de grote Duitse dominatoren – niet-Duitse teams verdwenen door financiële problemen uit de competitie. Maar omdat vrijwel alles lukte en klopte, kreeg het team vleugels.

Payton en Jonathan Smith wisselden elkaar af als kordate running backs en konden zowaar vertrouwen op de running game. De rennende mannen waren voorheen de achilleshiel van de Admirals, maar onderscheidden zich onder leiding van de dit seizoen door Andrus aangestelde offensive line coach Don Lawrence (18 jaar NFL-ervaring).

Andrus had bovendien het geluk dat ‘slechts’ acht spelers zwaar geblesseerd raakten. Ter vergelijking: in 2003 moesten negentien Admirals het seizoen voortijdig beëindigen. Dit seizoen kampte Frankfurt Galaxy met een hoop blessures. Toeval of niet, de World Bowl-winnaar van 2004 werd gedeeld vijfde, samen met Rhein Fire.

Buys noemt ook de opvallend goede sfeer tussen de spelers een van de oorzaken van het geslaagde seizoen. ‘Er waren geen uitgesproken jongens, geen grote monden. Dat iedereen, zwart of wit, back of kicker, het zo goed met elkaar kon vinden, heb ik nog nooit meegemaakt.’ door Andrus aangestelde offensive liggen, is de club vooral blij line coach Don Lawrence (18 jaar verrast door het goede seizoen. NF L-ervaring).

Jaren voelde de formatie zich Andrus had bovendien het geluk volgens Buys het 'lelijke eendje dat dat 'slechts' acht spelers zwaar geblesseerd niet meer wist wat winnen was'. raakten. Ter vergelijking: Ook dit seizoen leek de club zich in 2003 moesten negentien Admirals op te moeten maken voor een figurantenrol het seizoen voortijdig beëindigen. tussen de grote Duitse Dit seizoen kampte Frankfurt dominatoren – niet-Duitse teams Galaxy met een hoop blessures. verdwenen door financiële problemen Toeval of niet, de World Bowl-winnaar uit de competitie. Maar omdat van 2004 werd gedeeld vijfde, vrijwel alles lukte en klopte, samen met Rhein Fire. kreeg het team vleugels. Buys noemt ook de opvallend Payton en Jonathan Smith wisselden goede sfeer tussen de spelers een elkaar af als kordate running van de oorzaken van het geslaagde backs en konden zowaar vertrouwen seizoen. 'Er waren geen uitgesproken op de running game. De jongens, geen grote monden. rennende mannen waren voorheen Dat iedereen, zwart of wit, b a ck of de achilleshiel van de Admirals, k i ck e r , het zo goed met elkaar kon maar onderscheidden zich vinden, heb ik nog nooit meegemaakt.' onder leiding van de dit seizoen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden