Oprah is grote voorbeeld voor Saoedische vrouw

DAMMAN Eens per maand schrijft Nayla een brief aan Oprah Winfrey. De jonge Saoedische huisvrouw, die in het openbaar gesluierd gaat, lijkt niet veel gemeen te hebben met de Amerikaanse televisiester....

The New York Times

Nayla is niet de enige Saoedische die een speciale band voelt met de Amerikaanse presentatrice. The Oprah Winfrey Show was meteen een groot succes onder Saoedische vrouwen toen een satellietzender in Dubai de show in november 2004 begon uit te zenden.

Na een paar maanden was het Engelstalige programma het meest bekeken tv-programma onder vrouwen van 25 en jonger, een groep die een derde van de Saoedische bevolking uitmaakt.

In een land waar de seksen strikt gescheiden zijn, waar onderwerpen als seks en ras nauwelijks openlijk worden bediscussieerd en waar de religieuze politie streng toeziet op naleving van de openbare zeden, voedt Oprah veel jonge Saoedische vrouwen op met nieuwe denkwijzen over hoe plaatselijke taboes hun leven beïnvloeden. Zonder dat ze bij de autoriteiten worden opgevat als subversief. De taboes variëren van seksueel misbruik in hun kindertijd tot het omgaan met ruzie binnen het huwelijk.

Sommige vrouwen zeggen dat Oprah haar kijkers zelfvertrouwen geeft – en dat het er niet toe doet hoe beperkt of zelfs verkeerd hun omstandigheden mogen zijn, omdat ze in kleine stapjes macht kunnen vergaren en hun leven waardevol kunnen maken. Daarmee vinden de Saoedische vrouwen een doel in hun beperkte, gesluierde bestaan.

‘Oprah kleedt zich conservatief’, zegt prinses Reema bint Bandar al-Saud, mede-eigenaar van Yibreen, een kuuroord voor vrouwen in Riyad, en dochter van prins Bandar bin Sultan, de voormalige Saoedische ambassadeur in de VS.

‘Oprah worstelt met haar gewicht’, zegt ze. ‘Ze overwon een depressie. Ze weet wat armoede en misbruik is. Daarmee spreekt ze de Saoedische vrouwen aan. Ze maken een idool van haar.’

The Oprah Winfrey Show wordt op werkdagen twee keer uitgezonden en wordt in het Arabisch ondertiteld. Het grootste vrouwenblad in Saoedi-Arabië wijdt met regelmaat een pagina aan Oprah. Haar eigen tijdschrift O is er niet te koop, maar door vrouwen meegebrachte – en inmiddels beduimelde – exemplaren gaan van hand tot hand.

Maar Oprah is niet alleen populair om de taboes die ze aansnijdt, maar ook omdat ze laat zien hoe je voor jezelf moet opkomen.

Wafa Mohamed (38), moeder van vijf kinderen, zegt dat de adoratie van Oprah laat zien dat Saoedische vrouwen voorzichtig snakken naar verandering. ‘Velen van ons denken dat de oplossingen voor onze problemen van buiten dit land moeten komen. We kunnen alleen naar Oprah kijken. Het idee dat zij zal komen en zal helpen is een droom voor ze.’

The New York Times

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden