Oppositieleidster in Rwanda verdacht van steun aan terrorisme

Kigali De Rwandese autoriteiten hebben woensdag oppositieleidster Victoire Ingabire opgepakt wegens ‘samenwerking met een terroristische organisatie’...

Ingabire, die een tijdlang als vluchtelinge in Nederland heeft gewoond, wordt ook beschuldigd van ‘het ontkennen van de volkerenmoord’ uit 1994. In dat jaar werden in Rwanda naar schatting 800 duizend mensen, voornamelijk Tutsi’s, afgeslacht. Ingabire, zelf een Hutu, keerde begin dit jaar terug naar Rwanda. Zij wilde het in de presidentsverkiezingen van later dit jaar opnemen tegen de huidige president, Paul Kagame.

Een woordvoerder van de politie in de hoofdstad Kigali bevestigde dat Ingabire onder arrest is. ‘Zij wordt ervan verdacht dat zij zware misdrijven heeft gepleegd. Er zijn voldoende bewijzen om strafrechtelijke stappen tegen haar te ondernemen.’

De oppositieleidster wordt ervan beticht dat zij samenwerkt met Hutu-rebellen uit Rwanda die naar Congo zijn uitgeweken en daar hun basis hebben. Volgens de Rwandese autoriteiten zou een groot aantal van hen in 1994 hebben meegedaan aan het afslachten van Tutsi’s.

Ingabire zorgde voor veel opschudding toen zij meteen na aankomst in Kigali bij het monument voor de slachtoffers van de genocide opriep om ook een onderzoek in te stellen naar de misdaden die Tutsi's destijds tegen Hutu's hebben bedreven.

Daarop werd ze verscheidene malen verhoord door de politie, tot ze eind maart een verbod kreeg om het land te verlaten.

De Hutu-leidster hangt een zware straf boven het hoofd. Alleen op het ontkennen van de genocide staat al een straf van 25 jaar gevangenis. De partij van Ingabire, de Verenigde Democratische Krachten (FDU) klaagt er al weken over dat zij wordt tegengewerkt door de autoriteiten. Die hebben geweigerd de partij officieel toe te laten. Verscheidene topfiguren van de partij waren eerder al opgepakt.

Paul Kagame, wiens Rwandees Patriottisch Front (FPR) in 1994 een einde aan de genocide maakte, zal zich zeker opnieuw verkiesbaar stellen. Hij werd in 2003 tot president gekozen tijdens de eerste presidentsverkiezingen die in het land werden georganiseerd na de volkerenmoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.