Oppositieleider wil Habibie de tijd geven

Moslimleider Abdurrachman Wahid, een van de drie voornaamste woordvoerders van de Indonesische oppositie, heeft de studenten opgeroepen een einde te maken aan hun demonstraties....

GERRIT DE BOER

Van onze medewerker

Gerrit de Boer

JAKARTA

Wahid vindt dat de studenten de regering de kans moeten geven Soeharto's verleden via de geëigende wegen van het recht te laten onderzoeken en beoordelen. 'Als Javaan hou ik niet van de term ''slepen'',' zei hij tot een gehoor van politici, intellectuelen, studenten en journalisten. Hij riep de studenten op terug te keren naar de collegezalen en de regering de ruimte te bieden om de grote problemen waarin Indonesië verkeert aan te pakken. Het voornaamste is volgens hem dat er volgend jaar juni vrije en eerlijke verkiezingen worden gehouden.

De nog maar nauwelijks van zijn tweede beroerte herstelde moslimleider herhaalde zijn pleidooi voor een 'nationale dialoog'. Hij acht een breed opgezet overleg noodzakelijk omdat de regering-Habibie de controle over het land dreigt te verliezen. Gezien de voortdurende rellen en demonstraties van de afgelopen maanden vreest hij een sociale revolutie waarvan alle burgers het slachtoffer zullen worden.

Vorige week heeft Wahid zijn zorgen besproken met de chef-staf van de strijdkrachten, generaal Wiranto, en president Habibie. Hij toonde zich bezorgd over Wiranto's plan om de ordetroepen van leger en politie te versterken met een militie van tienduizenden getrainde burger-vrijwilligers. In oppositiekringen leeft scherpe kritiek op dit plan. Zij vrezen dat het uitdelen van wapens aan burgers kan leiden tot een toename van het geweld en mogelijk zelfs een burgeroorlog.

De moslimleider waarschuwde voor de steeds luider klinkende roep om een grotere invloed van de islam op de Indonesische politiek en het rechtsbestel. 'In dit land houdt 30, hooguit 40 procent van de moslims zich nauwgezet aan de regels van hun geloof. Meer dan 50 procent doet dat niet. Samen met de 14 procent van de bevolking die een ander geloof aanhangt, vormen zij de meerderheid.' Degenen die meer staatsinvloed willen voor de islam zijn dus volgens hem in een minderheid die de meerderheid hun wil proberen op te leggen.

Meer dan 85 procent van de 210 miljoen Indonesiërs is officieel aanhanger van de islam. President Soekarno heeft in 1945 weten te voorkomen dat Indonesië bij het uitroepen van de onafhankelijkheid een islamitische staat werd. Maar de onenigheid over deze kwestie is altijd gebleven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden