Oppositieleden eisen alsnog proces tegen premier Netanyahu

Enkele parlementsleden van de Israëlische oppositie hebben het Hooggerechtshof maandag verzocht het Openbaar Ministerie te gelasten alsnog een aanklacht in te dienen tegen premier Benjamin Netanyahu....

REUTER; AP

Reuter, AP

JERUZALEM

'Er zijn te veel aanwijzingen dat onze premier deelgenoot was in een complot', zei de leider van de linkse Meretzpartij, Yossi Sarid. 'We kunnen ons niet neerleggen bij de gedachte dat Israël wordt geregeerd door een bende.'

Behalve Sarid dienden ook enkele parlementsleden van de sociaal-democratische Arbeidspartij een dergelijk verzoek in, onder wie Yossi Beilin, Yona Yahav en Ofir Pines. Een derde verzoek kwam van een actiegroep tegen corruptie.

Procureur-generaal Eliakim Rubinstein had zondag bekendgemaakt dat er weliswaar 'verdenking van een strafbare handeling' bestond, maar dat het Openbaar Ministerie niet over voldoende bewijzen beschikte om premier Netanyahu te vervolgen wegens fraude en schending van vertrouwen.

De zaak was in januari aan het rollen gebracht door de Israëlische tv. Die meldde dat Netanyahu de advocaat Roni Bar-On tot procureur-generaal had benoemd op aandringen van Shas-leider Arieh Deri. Deri hoopte dat Bar-On ervoor zou zorgen dat het reeds drie jaar tegen hem lopende corruptieproces niet zou uitmonden in een veroordeling.

In ruil voor het behoud van zijn vrijheid zou Deri de premier hebben beloofd dat de beide Shas-ministers in Netanyahu's kabinet de voorgenomen terugtrekking van Israëlische troepen uit Hebron zouden ondersteunen.

De afgevaardigden van de Arbeidspartij die maandag naar het Hooggerechtshof liepen, vonden het 'hoogst onredelijk' dat het Openbaar Ministerie geen gehoor had gegeven aan het advies van de politie om premier Netanyahu te vervolgen. Maar volgens een van hun partijgenoten, oud-minister van Justitie David Libai, maakt hun actie weinig kans van slagen.

Premier Netanyahu ondernam gisteren stappen om de politieke schade die hij had geleden als gevolg van zijn 'beoordelingsfout' te herstellen. Hij benoemde een commissie die toezicht moet houden op alle benoemingen op hoge regeringsposten. De commissie staat onder leiding van minister van Financiën Dan Meridor en minister van Handel Natan Sharansky.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden