Oppositie zwijgt over belangrijkste vraag

Er wordt gezongen, geschreeuwd en gedanst: zo beleeft de Surinamer de politiek. 'We zetten ze weer terug', roepen duizenden Nieuw Fronters naar hun leiders die al decennia Suriname's politiek domineren, zij het de laatste jaren in de oppositie....

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

Hoop dat 'Bosje' (president J. Wijdenbosch) vandaag wordt weggestemd. Hoop dat NDP-leider D. Bouterse heeft afgedaan en dat Nieuw Front een absolute meerderheid in het parlement haalt. Maar over de belangrijke vraag, wie haar presidentskandidaat moet zijn, zwijgt de leiding van Nieuw Front.

Suriname heeft sinds 1987 een presidentieel systeem. Wonderlijk genoeg weten de Nieuw Front-kiezers officieel nog niet wie hun kandidaat is. De favoriet is Venetiaan, staatshoofd van 1991 tot 1996. Maar wordt hij het ook?

Het Front, in 1996 goed voor 40 procent van de stemmen, beseft maar al te goed dat Venetiaan wordt achtervolgd door zijn 'saneringsjaren'. 'Het is gebleken dat u het niet kunt', klinkt het in een tv-spotje van Bouterse's NDP, terwijl oude beelden worden getoond van huisvuil in de straten en lange rijen wachtenden voor de winkels.

'Ze durven niet', zegt voorzitter W. Jessurun van DA91, de Surinaamse D66. 'Want ze weten dat Venetiaan niet breed wordt gedragen door de kiezers en de Front-partijen.' 'We geven je een laatste kans!', schreeuwde een VHP-aanhanger op een eerdere bijeenkomst in Wanica naar 'Vene'.

Venetiaan is gebaat bij een sterk resultaat van de NPS. Zijn tweede man, oud-minister R. Assen van Ontwikkelingssamenwerking, wordt als zijn opvolger gezien, mocht Venetiaan te veel weerstand oproepen. DA91-voorzitter Jessurun hoopt dat het niet zover komt. Na vier jaar wanbeleid van 'Bosje', zegt DA91, moet een buitenstaander aan de macht komen.

'Telting for President', roepen de posters van DA91, dat in 1996 vier zetels haalde. A. Telting, president van de Centrale Bank onder Venetiaan, is volgens peilingen de populairste kandidaat. Door hem naar voren te schuiven hoopt DA91 een doorbraak te bewerkstelligen. Telting wordt beschouwd als de architect van de gezonde financiële situatie waarin de staat in 1996 verkeerde. 'We hebben zijn deskundigheid en integriteit nodig', zegt DA91-voorman W. Valies.

De beminnelijke Telting, die vorig jaar door Nieuw Front tevergeefs werd gekandideerd als interim-president, wacht thuis rustig af. 'Laten we kijken hoeveel stemmen DA91 haalt', zegt hij. Het zal de onderhandelingspositie van DA91 met Nieuw Front bepalen.

Een andere buitenstaander die ook volop wordt genoemd in Paramaribo is H. Lim A Po, tot 1981 een van de bekendste advocaten van Suriname en daarna directeur van bauxietmaatschappij Billiton. Lim A Po woont sinds eind vorig jaar weer in Suriname, nadat hij sinds 1986 bij Shell-dochter Billiton in Den Haag en Londen had gewerkt. De NPS'er Lim A Po benadrukt het belang van goed bestuur en bestrijding van corruptie en drugshandel.

Over zijn mogelijke kandidatuur laat hij zich slechts voorzichtig uit. 'Iedere Surinamer die in die positie is, moet zoiets overwegen. Maar je moet je afvragen: wil ik het, kan ik het en mag ik het? Kun je je visie realiseren?' Een probleem is echter dat Lim A Po nog geen zes jaar in Suriname woont, een eis die aan presidentskandidaten wordt gesteld.

DA91'er Jessurun sluit een herhaling van 1996, toen Nieuw Front buitenspel werd gezet, niet uit. 'De informele macht is groot. Wijdenbosch wordt nu omringd door kapitaal en macht en zij zullen alles doen om de staatsmacht te behouden. Het kopen van parlementszetels is al begonnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden