Oppositie zeer kritisch over akkoord in Brussel

De oppositie in de Tweede Kamer heeft forse kritiek op het akkoord dat in Brussel is bereikt over beteugeling van de Europese schuldencrisis. De PvdA sprak vrijdag over een 'teleurstellend resultaat,' D66 over een 'halfbakken oplossing'. De SP meende dat 'de oorzaak van de crisis niet is aangepakt', en GroenLinks zei zelfs 'ontgoocheld' te zijn.

DEN HAAG - Het minderheidskabinet-Rutte is afhankelijk van de oppositiepartijen, omdat gedoogpartner PVV 'Europa' louter ziet als een kostenpost voor de Nederlandse belastingbetaler en niets wil weten van enige overdracht van nationale bevoegdheden aan 'Brussel'.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) denkt de oppositie alsnog te kunnen overtuigen. Hij noemde het resultaat van de eurotop 'een enorme sprong voorwaarts en een veel beter resultaat dan iedereen vooraf had verwacht.' Vooral Nederland mag er tevreden over zijn, zei hij, want 'ons grootste punt is binnengehaald.' De Jager doelde op sancties die worden opgelegd aan landen die een potje maken van hun staatshuishouding. 'De lat ligt nu heel hoog, de straffen zijn vrijwel automatisch.'

De minister benadrukte dat Europa er nog niet is. Zo moeten de afspraken nog formeel worden vastgelegd en moeten landen het verdrag voorleggen aan hun nationale parlementen. Ook moet de invulling van het noodfonds nog nader worden uitgewerkt. 'Je kunt niet op één top de hele crisis bedwingen, daar is echt wel iets meer voor nodig', aldus De Jager.

Hij zei het jammer te vinden dat Groot-Brittannië zich niet wil aansluiten bij de afspraken. De eis van de Britten om vrijstelling te krijgen van een nieuw in te voeren belasting op financiële transacties, waren voor Nederland onacceptabel, stelde hij. Londen zou dan een te groot concurrentievoordeel krijgen ten opzichte van andere financiële centra zoals Amsterdam.

Regeringspartijen CDA en VVD oordeelden evenals De Jager positief over het in Brussel bereikte akkoord. Wel bestaat er in kabinet en Kamer zorg over een tijdrovende wijziging van de Europese verdragen en de ongewisse uitkomst van een referendum in een of meer EU-lidstaten.

De PvdA, die deze week aandrong op vervroegde verkiezingen als het tot een verdragswijziging van betekenis komt, hield zich gisteren op de vlakte. Volgens financieel woordvoerder Ronald Plasterk is het nog 'onduidelijk of er veel bevoegdheden worden overdragen' aan Brussel. Hij wees op tegenstrijdige uitspraken van de Duitse bondskanselier Merkel en premier Rutte, volgens wie Nederland geen soevereiniteit afstaat.

PVV en SP, die te boek staan als anti-Europees, pleiten voor een referendum om de burgers 'recht van spreken' te geven. Het kabinet noch de regeringspartijen VVD en CDA zijn daarvoor te porren. Ze hebben slechte herinneringen aan het referendum over de Europese grondwet in 2005; die werd door de Nederlanders afgewezen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden