'Oppositie zal Tsipras aan meerderheid helpen'

Het Griekse parlement stemt vrijdag over de bezuinigings- en hervormingsvoorstellen die premier Alexis Tsipras heeft voorgelegd aan de schuldeisers van Griekenland. Niet alle Syriza-kamerleden zullen voorstemmen, maar vanuit de oppositie klinken wel positieve geluiden. 

Premier Alexis Tsipras (L) met zijn nieuwe minister van Financiën Euclides Tsakalotos in het Griekse parlement. Beeld epa
Premier Alexis Tsipras (L) met zijn nieuwe minister van Financiën Euclides Tsakalotos in het Griekse parlement.Beeld epa

De Griekse regering diende donderdagavond haar voorstellen in bij eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. In ruil voor onder meer hogere belastingen en pensioenhervormingen zou Griekenland zo'n 53 miljard euro aan leningen vragen, verspreid over drie jaar. Het Griekse parlement stem vanavond over het plan.

De grootste oppositiepartij, Nieuwe Democratie (ND), steunt het voorstel, zei een topman van deze centrumrechtse partij, Nikitas Kaklamanis. Ook de nieuwe partij To Potami en PAKOS zullen waarschijnlijk positief stemmen.

Steun van het Griekse parlement voor de de bezuinigings- en hervormingsvoorstellen die de Griekse regering heeft voorgelegd aan de schuldeisers 'helpt zeker'. Dat zei Dijsselbloem vrijdag kort voor het begin van de ministerraad. 'Als er brede steun voor is in Griekenland geeft dat natuurlijk meer geloofwaardigheid', zei de eurogroepvoorzitter. Op de vraag of er weer hoop gloort, wilde hij niet reageren. Wel zei hij dat mogelijk zaterdag, als de minister van financiën van de eurolanden elkaar treffen, al een 'belangrijk besluit' over Griekenland wordt genomen.

De EU, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekijken de plannen van de Grieken en komen later vrijdag vermoedelijk nog met een oordeel over de Griekse plannen. Volgens Dijsselbloem heeft Athene een 'uitgebreid stuk tekst' gestuurd, maar de 'kwaliteit ervan moet nog echt goed bekeken worden'. De Europese beurzen reageerden vanmorgen alvast positief door flink in de plus te openen.

Wat behelst Grieks plan?

Twee uur voor de deadline van middernacht heeft Griekenland donderdag een nieuw hervormingsplan naar Brussel gestuurd. Vrijdag wordt dat gewogen door de Trojka (Europese Commissie, IMF, ECB). Valt dat oordeel negatief uit dat is de kans groot dat de eurolanden dit weekeinde de onderhandelingen met Griekenland over een nieuwe lening stopzetten en het land failliet gaat. Lees hier wat in het Griekse plan staat.

Optimisme

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis zei vrijdagochtend optimistisch te zijn over de kansen op 'een goede deal'. 'We zullen de voorstellen bespreken en ik verwacht dat het goed zal gaan', zei hij voor een bijeenkomst met de ministers van Syriza. De hervormingsvoorstellen van de Griekse regering zijn volgens de Franse president Hollande serieus en geloofwaardig. De voorstellen laten zien dat de Grieken vastberaden zijn om in de eurozone te blijven, aldus Hollande op Twitter. Ten aanzien van de besluiten die dit weekeinde binnen de EU op dit vlak moeten worden genomen, zei hij dat er nog niets vaststaat en dat alles nog kan gebeuren.

Uit het Duitse kamp werd gereserveerder gereageerd op de voorstellen, die sterk lijken op de eisen die het Griekse volk vorige zondag nog verwierp bij het referendum over noodsteun. Een anonieme bron binnen de Duitse regering zei tegen persbureau Bloomberg dat de nieuwe aanvraag voor financiële hulp meerdere jaren beslaat, waardoor de voorwaarden voor leningen strenger moeten zijn dan de voorstellen waarover bij het referendum werd gestemd.

De Italiaanse premier Matteo Renzi sprak de hoop uit dat de ministers van Financiën van de eurolanden zaterdag al overeenstemming kunnen bereiken over nieuwe steun voor de Grieken. De geplande top van EU-regeringsleiders op zondag zou dan niet nodig zijn.

Econoom Bas Jacobs schrijft op Twitter dat de Griekse voorstellen weer uitgaan van het verkeerde recept - 'zware bezuinigingen en geen schuldenverlichting' - en daarmee ingaan tegen de 61 procent van de Grieken die 'nee' stemden. Volgens ING-econoom Carsten Brzeski zijn de kansen op een deal tussen Griekenland en de andere eurolanden gegroeid dankzij de voorstellen die de Griekse regering heeft gedaan. Gezien alle verrassingen van de afgelopen weken, waarschuwt hij echter voor al teveel optimisme. De grote vraag is volgens hem of de plannen voldoende zijn om het vertrouwen in de intenties van de Griekse regering te herstellen.

Brzeski wees erop dat de Grieken alsnog veel voorstellen hebben overgenomen die al in de plannen stonden die in het referendum van afgelopen zondag nog door de Griekse bevolking werden afgeschoten. Zo zou de pensioenleeftijd al in 2022 naar 67 jaar worden verhoogd en belooft de regering de speciale, lage btw-tarieven voor eilanden te schrappen.

Bankverkeer normaliseren

De Griekse regering verwacht maandag maatregelen te kunnen nemen die het bankverkeer in Griekenland geleidelijk weer zullen normaliseren. Dat zei de Griekse onderminister van Financiën Dimitris Mardas vrijdag op de Griekse televisie.

De Griekse banken zijn al bijna twee weken dicht, omdat ze ten onder dreigden te gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Grieken haalden massaal hun rekeningen leeg, terwijl de Europese Centrale Bank besloot de noodsteun die aan de banken kan worden verleend niet verder uit te breiden.

Grieks drama op een rij

Een overzicht van de ontwikkelingen rond Griekenland in de afgelopen weken:

- Donderdag 4 juni: Griekenland krijgt toestemming van het IMF om afbetalingen van in totaal 1,5 miljard euro die in juni moeten worden gedaan, te bundelen en uit te stellen tot het einde van de maand.

- Vrijdag 5 juni: De Griekse premier Alexis Tsipras vindt dat de internationale schuldeisers hun voorstellen voor een deal over de Griekse schuldenproblematiek van tafel moeten halen omdat die 'onrealistisch en absurd' zijn.

- Zondag 14 juni: Gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers worden zonder resultaat afgebroken.

- Donderdag 18 juni: Het IMF benadrukt dat de deadline voor de Grieken op 30 juni blijft staan. Grieken trekken door alle onrust onverminderd hun bankrekeningen leeg.

- Zondag 21 juni: Tsipras legt een voorstel neer bij de leiders van de Europese Unie dat hij omschrijft als de 'definitieve oplossing'.

- Maandag 22 juni: Ministers van Financiën van de eurozone en later ook staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden komen op een speciale top bijeen om de Griekse kwestie te bespreken. Hoewel de top voorafgaand als 'beslissend' werd bestempeld, wordt opnieuw geen akkoord bereikt.

- Donderdag 25 juni: Wederom eindigt een eurotop zonder akkoord. Voor de geldschieters lijken de btw-plannen en de hervorming van het pensioenstelsel de grootste struikelblokken. Besloten wordt om de volgende zaterdag verder te praten.

- Zaterdag 27 juni: in de nacht van vrijdag op zaterdag verrast Tsipras met de aankondiging van een referendum over de voorstellen van de geldschieters. De eurolanden weigeren daarom op zaterdagmiddag in te stemmen met de verlenging van het noodprogramma, dat daardoor op dinsdag 30 juni verloopt.

- Zondag 28 juni: De ECB verhoogt de noodsteun voor Griekse banken niet, waardoor die de deuren moeten sluiten. Grieken mogen nog maar 60 euro per dag uit geldautomaten halen.

- Dinsdag 30 juni: Griekenland vraagt tevergeefs om een nieuw financieel steunpakket voor de komende twee jaar. De aflossingsverplichting bij het IMF wordt niet voldaan.

- Zondag 5 juli: De Griekse bevolking wijst de voorstellen van de schuldeisers in het referendum met een grote meerderheid af.

- Maandag 6 juli: Minister van Financiën Yanis Varoufakis treedt af, naar eigen zeggen om de onderhandelingen meer kans van slagen te geven.

- Dinsdag 7 juli: Griekenland komt zonder nieuwe voorstellen naar bijeenkomsten met ministers en regeringsleiders in Brussel. Na afloop waarschuwen EU-president Tusk en commissievoorzitter Juncker dat de tijd op is. Griekenland krijgt tot donderdag om met concrete voorstellen te komen. In het weekeinde zullen de euroministers van Financiën en de regeringsleiders van alle 28 EU-landen besluiten of het land nog in de eurozone kan blijven.

- Donderdag 9 juli: Griekenland dient zijn nieuwe verzoek om steun in. In ruil voor zo'n 53 miljard euro aan leningen zou de regering bereid zijn tot een reeks economische hervormingen. De toezeggingen lijken daarbij nauwelijks af te wijken van de eisen die in het Griekse referendum nog werden afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden