Oppositie Wit-Rusland roept op tot grote manifestatie

De belangrijkste oppositieleider van Wit-Rusland, Milinkevitsj, heeft opgeroepen tot een massademonstratie zaterdag tegen de herverkiezing van president Loekasjenko. Milinkevitsj deed zijn oproep op het centrale plein van de Wit-Russische hoofdstad Minsk...

De rivaal van Loekasjenko zei tegen de demonstranten die op het plein bivakkeren dat ze vol moeten houden. Naar schatting enkele duizenden demonstranten hadden zich ‘s avonds op het plein verzameld. Agenten probeerden te voorkomen dat belangstellenden zich bij de betogers konden voegen.

Een onderbreking zou de demonstranten in staat stellen een beetje bij te spijkeren na dagen van sneeuw, kou, voedselgebrek en de angst voor ingrijpeen door de weinig zachtzinnige ordetroepen van president Aleksandr Loekasjenko. Het zou ook symbolisch goed uitkomen. Zaterdag wordt herdacht dat in 1918 de eerste republiek Wit-Rusland, die maar kort zou bestaan, de onafhankelijkheid uitriep. Het is traditie geworden dat de tegenstanders van Loekasjenko zich op deze dag manifesteren.

Ambassadeurs en andere topdiplomaten uit lidstaten van de Europese Unie hebben zich dinsdagavond gemengd tussen oppositionele demonstranten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De betogers protesteerden voor de derde opeenvolgende dag tegen de herverkiezing van de autoritair regerende president Loekasjenko.

Onder anderen de ambassadeurs van Frankrijk, Letland, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië kwamen naar het centrale plein in Minsk, waar de demonstranten een tentenkamp hebben opgeslagen. Nederland heeft geen ambassadeur in Wit-Rusland. Wel is een Nederlands consulaat in Minsk gevestigd. De Amerikaanse ambassadeur moest verstek laten gaan wegens ziekte.

De demonstranten weerstonden de ijzige kou, de sneeuw en de pogingen van de autoriteiten om ze van het plein af te krijgen. In de nacht van maandag op dinsdag waren ongeveer 25 personen opgepakt, onder wie vier medewerkers van de belangrijkste oppositieleider Milinkevitsj.

De betogers uitten de hoop dat in de loop van de dag meer mensen durfden te komen. Toch was er tegelijkertijd de vrees dat de autoriteiten met geweld ingrijpen als de manifestatie fors groeit. Zondagavond betoogden nog ruim 10.000 mensen op het plein. Dinsdag overdag hielden enkele honderden demonstranten stand. Sympathisanten brachten voedsel, kleding en warme drank.

Milinkevitsj riep zijn mensen op om op het plein te blijven en door te gaan met demonstreren. ‘Hier wint het volk van de angst’, zei hij.

‘In Oekraïne is het ook langzaamaan begonnen’, aldus een demonstrant, verwijzend naar de zogenoemde Oranjerevolutie van 2004. ‘Veel mensen zijn bang. Als ze zien dat dit werkt, dan komen ze misschien ook.’ President Loekasjenko verklaarde eerder al dat hij geen ‘Oekraïne-achtige’ betogingen zal tolereren. In Oekraïne richtten demonstranten destijds een tentenkamp op om permanent aanwezig te zijn, wat mede tot het succes van de revolutie bijdroeg.

De protesten van de Wit-Russische oppositie begonnen zondag, nadat de verkiezingsuitslag was meegedeeld. De betogers willen dat die verkiezingen ongeldig worden verklaard. Zij pleitten voor nieuwe verkiezingen.

Volgens de officiële verkiezingsuitslag is Loekasjenko met 82,6 procent van de stemmen herkozen. Milinkevitsj (58) kwam niet verder dan 6 procent, andere kandidaten scoorden nog lager. De Verenigde Staten, de Europese Unie en Westerse waarnemers waren maandag zeer kritisch over het verloop van de verkiezingen. Washington beschouwt Loekasjenko als de laatste dictator van Europa.

Wit-Russische demonstranten ontbijten dinsdagochtend in het kleine tentenkamp dat zij in het centrum van Minsk hebben opgezet. De betogers willen dat de verkiezingen van zondag ongeldig worden verklaard. (AP) Beeld AP
Wit-Russische demonstranten ontbijten dinsdagochtend in het kleine tentenkamp dat zij in het centrum van Minsk hebben opgezet. De betogers willen dat de verkiezingen van zondag ongeldig worden verklaard. (AP)Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden