Update

Oppositie wil sociaal akkoord toch laten doorrekenen

Het sociaal akkoord moet door het Centraal Planbureau (CPB) worden doorgerekend. Dat vinden oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP vrijdag.

Redactie
Enkele oppositieleiders tijdens een eerder debat Beeld ANP
Enkele oppositieleiders tijdens een eerder debatBeeld ANP

Premier Mark Rutte wil de Tweede Kamer wel tegemoetkomen wat betreft een doorrekening van het sociaal akkoord, maar hij ziet de mogelijkheden hiertoe niet echt. Als je een pakket laat doorrekenen door het CPB dan is het volgens hem 'heel lastig' daarvan de effecten te doorzien. Hij gaat kijken wat precies de wensen zijn van de Tweede Kamer. Hij hoopt daar woensdag meer over te weten te komen wanneer het kabinet met de Kamer over het akkoord praat.

Het kabinet vindt een nieuwe doorrekening ook niet nodig. De jongste cijfers van het CPB zijn betrokken bij het maken van het akkoord, meldde het ministerie van Financiën donderdag. De volgende cijfers van het CPB komen in aanloop naar Prinsjesdag. In die ramingen worden de kabinetsplannen voor 2014 meegenomen.

De oppositie heeft een hele trits vragen opgesteld voor het kabinet. Die moeten volgens de partijen uiterlijk maandagavond zijn beantwoord. Op die manier kan het debat van woensdag over het sociaal akkoord goed worden gevoerd, vinden de vijf partijen.

Ze willen onder meer weten hoeveel de economie de komende maanden moet groeien om nieuwe bezuinigingen te voorkomen. Ook moet duidelijk worden of het kabinet zich aan de afspraak wil houden dat het begrotingstekort maximaal 3 procent mag zijn.

Verder wil de oppositie weten of alle door het kabinet geplande bezuinigingen - ter waarde van 4,3 miljard euro - voorlopig zijn geschrapt. Ook moet duidelijk worden hoe het zit met het pakket investeringen dat aan de bezuinigingen was gekoppeld.

Daarnaast moet het kabinet van de oppositie inzicht geven in de effecten van het akkoord op de werkgelegenheid, de arbeidsproductiviteit en de economische groei.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden