Oppositie wil kwestie-Tichelaar ook in Proviciale Staten bespreken

Oppositiepartijen GroenLinks, SP, D66 en PVV willen de kwestie rond commissaris van de Koning Jacques Tichelaar (PvdA) ook in het openbaar in Provinciale Staten bespreken. De fractievoorzitters praten zaterdag eerst achter gesloten deuren met de CdK over het onderzoek van Dagblad van het Noorden en De Volkskrant.

Jurre van den Berg en Arnoud Bodde
Jacques Tichelaar Beeld Martijn Beekman
Jacques TichelaarBeeld Martijn Beekman

'Indrukwekkend', noemt Marianne van der Tol de onthulling over de bemoeienissen van Tichelaar bij een opdracht van de provincie aan zijn schoonzus. 'Dit is het zoveelste dossier. We zijn een kleine provincie, maar groot in dit soort kwesties. Dan weer dit, dan weer dat.'

Roelie Goettsch, fractievoorzitter van de PvdA wilde voorafgaand aan het overleg nog niet veel zeggen. 'Ik word nooit blij van zulke dingen, maar ik wil eerst met de CdK praten. Ik heb van alles gelezen, maar ik heb de feiten nog niet gezien.'

Schoonzus

Tichelaar bemoeide zich met een ontwerpopdracht aan zijn schoonzus. De opdracht was aanvankelijk aan een ander gegeven. Na een interventie ging de opdracht naar zijn schoonzus. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Volkskrant. Vanmiddag komen de fractievoorzitters van Provinciale Staten bij elkaar voor een spoedberaad.

Tichelaar kwam vier jaar geleden al eens in opspraak toen hij zich mengde in een kwestie waarbij zijn zwager betrokken was. Hij beloofde Provinciale Staten destijds nooit meer voor een familielid te bemiddelen.

Nu blijkt dat Tichelaar in 2015 zijn schoonzus, Karin Klinkenberg, naar voren schoof voor een herinrichtingsadvies van Huize Tetrode, een rijksmonument in Assen dat eigendom is van de provincie. Tichelaar ontkent dat. 'Pas later in het traject, bij het maken van de afspraken voor de eerste presentatie, werd ambtelijk duidelijk dat het om familie ging', zegt Tichelaar.

Uit een e-mail blijkt iets anders. Op 5 november 2015 schrijft de huisvestingscoördinator van de provincie: 'Onze CdK had intussen aan mijn collega gevraagd om wat te gaan doen en heeft interieuradviseur Karin Klinkenberg gevraagd te adviseren.' De provinciale integriteitsregels schrijven voor dat de commissaris iedere schijn van vermenging van belangen moet vermijden.

PvdA-gedeputeerde Cees Bijl staat de pers te woord na het spoedberaad met de fractievoorzitters met Commissaris van de koning Jacques Tichelaar. Beeld anp
PvdA-gedeputeerde Cees Bijl staat de pers te woord na het spoedberaad met de fractievoorzitters met Commissaris van de koning Jacques Tichelaar.Beeld anp

Spoedberaad

Tichelaar had voor het verschijnen van het onderzoek van Dagblad van het Noorden en De Volkskrant de fractievoorzitters al op de hoogte gesteld van een aanstaande publicatie. Hij was van plan om ze maandagavond bij te praten. Dat overleg is nu met spoed verplaatst naar vanmiddag.

Tichelaars schoonzus ontving tussen november 2015 en maart 2016 in totaal 3.105 euro voor advies over de herinrichting van de Landschapszaal van Tetrode. De interieurontwerpster die de opdracht eerst had gekregen, werd schadeloos gesteld met 3.500 euro. Ze kreeg van Tichelaar een vervangende opdracht en een brief met excuses.

Als commissaris heeft Tichelaar de politieke verantwoordelijkheid over gebouwenbeheer, maar hij wijst erop dat bij deze klus een ambtenaar de zaken regelde. Tichelaar begeleidde zijn schoonzus wel persoonlijk door het pand. Mailtjes tussen haar en de verantwoordelijk ambtenaar gingen ook naar hem.

In 2013 ontstond ophef toen uitkwam dat Tichelaar als Commissaris had bemiddeld in een conflict tussen de gemeente Coevorden en horeca-ondernemer Jos Wijland. Wijland is Tichelaars zwager en echtgenoot van Klinkenberg. Zij wonen allen in het Drentse buurtschap De Schiphorst.

Wijland claimde 1,5 miljoen euro van de gemeente wegens het niet nakomen van afspraken over de ontwikkeling van het gebied rond zijn hotel Kasteel Coevorden. Wijland en de gemeente stonden lijnrecht tegenover elkaar. Tichelaar zei toentertijd dat hij slechts twee gesprekken had begeleid en zich nergens inhoudelijk mee had bemoeid.

Reacties

De meeste Drentse fractievoorzitters willen eerst de reactie van Tichelaar afwachten alvorens te reageren op de kwestie. Riëtte Wollericht van het CDA tegenover RTV Drenthe: ‘Laten we niet uit de heup schieten, ik zou ook eerst mijn verhaal willen doen, als ik in zo'n situatie zou zitten. Ik wil eerst horen wat hij te zeggen heeft.’ Wat betreft Wim Moinat, fractievoorzitter van de SP, wankelt zijn positie als Tichelaar het verhaal niet goed kan weerleggen tijdens het spoedberaad zaterdagmiddag. ‘Hij heeft al eens een vergelijkbare affaire in Coevorden gehad. Hij heeft wat mij betreft de schijn tegen, maar laten we eerst zijn verhaal maar eens horen.’

Meerdere betrokkenen zeggen nu dat Tichelaars bemoeienis veel verder ging. Hij oefende op verschillende manieren druk uit om zijn zwager financieel tegemoet te komen. Coevorden weigerde. In de rechtszaak die Wijland vervolgens aanspande tegen de gemeente werd zijn claim verworpen.

Tichelaar erkende dat hij 'kwetsbaar' was geraakt en maakte excuses. 'Dit betekent dat ik in de toekomst op geen enkele wijze meer bij een bemiddeling zal optreden waar mogelijk een familielid bij betrokken is', schreef hij in 2013 aan Provinciale Staten.

Tichelaar blijft bij zijn standpunt dat hij zich nooit inhoudelijk met het conflict heeft bemoeid.

Commissaris van de koning Drenthe Jacques Tichelaar. Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant
Commissaris van de koning Drenthe Jacques Tichelaar.Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant

Hoe Jacques Tichelaar opnieuw de fout in ging

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar is een geprezen voorvechter van de Drentse zaak. Een bestuurder die tot het randje gaat. En, zo blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Volkskrant: daaroverheen. 'Huppetee!'
Lees hier de reconstructie hoe Jacques Tichelaar opnieuw de fout in gaat (+).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden