Oppositie wil doorrekening WW-plannen Asscher

Het Centraal Planbureau (CPB) moet de kabinetsplannen met WW, ontslagrecht en flexwerk doorrekenen. D66'er Steven van Weyenberg heeft dat maandag gezegd voorafgaande aan een hoorzitting van de Tweede Kamer met deskundigen en sociale partners over deze plannen.

D66'er Steven van Weyenberg Beeld anp
D66'er Steven van WeyenbergBeeld anp

Van Weyenberg vindt dat de Kamer moet weten welke gevolgen de maatregelen hebben voor de arbeidsmarkt. CDA-Kamerlid Pieter Heerma sluit zich daarbij aan. Volgens hem vormen de voorstellen van Asscher de kern van het kabinetsbeleid. 'Om hier als Kamer goed over te kunnen oordelen is het noodzakelijk te zien wat het effect ervan is.'

In het sociaal akkoord heeft het kabinet afgesproken om ingrepen in WW en ontslagrecht pas in 2016 door te voeren. Volgens het regeerakkoord zou dat in 2014 gebeuren.

Het CPB berekende destijds dat het uitstel en de afzwakking van het WW-plan 45.000 banen zou kosten. Maar die berekening is gemaakt toen de plannen voor het ontslagrecht nog niet precies bekend waren. Dat is nu wel het geval. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft ze een week geleden naar de Raad van State gestuurd voor advies. Van Weyenberg vindt nieuwe berekeningen daarom geboden. Bovendien zijn de plannen voor flexwerk nog niet doorgerekend.

Voor de hoorzitting van de Kamer zijn naast hoogleraren ook onder anderen VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes en FNV-voorzitter Ton Heerts uitgenodigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden