Oppositie wil debat over misstanden bij marine

AMSTERDAM - De PvdA en de SP in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Hans Hillen van Defensie over misstanden bij de marine in Den Helder.

Van onze redactie
Hans Hillen. Beeld anp
Hans Hillen.Beeld anp

De oppositiepartijen willen zo snel mogelijk met hem in debat naar aanleiding van berichtgeving daarover in de Volkskrant.

Diefstal

Uit een intern defensiedossier over ernstige integriteitsschendingen, dat in het bezit is van de Volkskrant, blijkt dat er sprake is van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen bij een prestigieus marineonderdeel in Den Helder. Ook wordt afgerekend met klokkenluiders en personen die zich verzetten tegen de niet-integere bedrijfscultuur. Minister Hillen van Defensie heeft de integriteitsschendingen niet aan de Tweede Kamer gemeld, terwijl zijn departement er wel van op de hoogte was.

Het ministerie van Defensie wilde zaterdag niet reageren op de vermoedelijke integriteitsschendingen bij het marineonderdeel. De minister zal volgens een woordvoerder binnenkort een brief over integriteit bij DMO naar de Tweede Kamer sturen. Daarin neemt hij de kwestie in Den Helder mogelijk mee.

PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink en haar SP-collega Jasper van Dijk, die Hillen volgende week ter verantwoording willen roepen, dringen aan op bescherming voor de klokkenluider en de medewerkers die kritisch hebben getuigd. 'Van klokkenluiders worden bijna daders gemaakt', zei Eijsink. Ze benadrukt verder dat er eindelijk eens een onafhankelijke inspectie moet komen bij Defensie. Ook wijst Eijsink erop dat er al voldoende regels voor integer gedrag zijn. Het gaat er volgens haar echter om dat mensen daarnaar leven.

Volgens SP'er Van Dijk heeft Hillen in het Kamerdebat over de misstanden bij het hoofdkantoor van DMO in Den Haag gezegd dat hem geen andere feiten bekend waren. Maar op hetzelfde moment was zijn ministerie met de zaak in Den Helder bezig. Als blijkt dat de minister daarvan wel op de hoogte was maar de Kamer niet of onjuist heeft geïnformeerd, heeft hij volgens Van Dijk een probleem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden