Update

Oppositie wil debat met Rutte over Lucassen

DEN HAAG - Premier Mark Rutte moet van de oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer komen uitleggen hoe het staat met de 'stabiliteit en geloofwaardigheid van het kabinet'. Aanleiding zijn de ontwikkelingen rond PVV'er Lucassen. De drie partijen hebben daar zojuist een verzoek toe ingediend. Ze willen dat ook vicepremier Maxime Verhagen bij het debat is.

Femke Halsema © anp Beeld anp

De wegens ontucht veroordeelde Lucassen mag in de fractie blijven, zo maakte PVV-leider Geert Wilders vandaag bekend. Wel ontneemt hij het Kamerlid diens portefeuilles op het gebied van Wijken en Defensie. Volgens GroenLinks-leider Femke Halsema heeft Wilders een dubbele moraal.

De PvdA is erg verbaasd dat Lucassen in de fractie mag blijven, en dat de enige sanctie is dat hij een groot deel van zijn portefeuille heeft moeten inleveren.

'Dit is de vierde PVV'er die in opspraak raakt vanwege geweld of bedreiging. En vier keer komt de betreffende persoon er vanaf zonder serieuze maatregel', stelt PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam maandag.

Volgens hem dienen politici aan de kant te staan van slachtoffers van geweld of bedreiging. 'Dit is niet geloofwaardig. Mensen willen geen politici die dit soort dingen doen.'

D66
Volgens D66 zijn door de affaire-Lucassen en het aanblijven van het omstreden PVV-Kamerlid de stabiliteit en de geloofwaardigheid van het kabinet in het geding.

De stabiliteit is voor D66 in het geding 'omdat PVV-Kamerleden bij herhaling in verband worden gebracht met geweld en in contact komen met politie en justitie'. Daardoor staat volgens de sociaal-liberalen ook de geloofwaardigheid van het kabinet-Rutte ter discussie.

'De geloofwaardigheid van de regering wordt bedreigd door de dubbele standaard die het kabinet hanteert. Het bepleit een harde aanpak van misdadigers en noemde veiligheid als één van de twee hoofdprioriteiten. Zo spreekt het kabinet in het regeerakkoord over 'het daadkrachtig aanpakken van straatterreur, overlast, intimidatie, agressie, geweld en criminaliteit', maar lijkt het de daden van mensen uit eigen (gedoog-)coalitie te bagatelliseren', aldus D66Interne zaak

Premier Mark Rutte vindt de affaire 'een interne zaak van de PVV'. Hij herhaalde dat standpunt maandag desgevraagd, nadat hij zich vrijdag ook al in dergelijke bewoordingen had uitgelaten. Rutte zei vrijdag verder dat hij er 'alle vertrouwen in' had dat PVV-leider Geert Wilders de kwestie zou oplossen. Rutte wees er toen ook op dat zich binnen elke politieke partij weleens moeilijke kwesties voordoen. 'En dan helpt het niet als voorlieden van andere partijen commentaar leveren', aldus Rutte vrijdag.

De fracties van VVD en CDA in de Tweede Kamer willen niet reageren op het besluit van PVV-leider Geert Wilders om zijn in opspraak geraakte partijgenoot Eric Lucassen in de fractie te houden. Beide regeringspartijen vinden de affaire een 'interne aangelegenheid van de PVV'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden